iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Απόψε το έθιμο
της κολοκύθας
του Halloween


Το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου παραμονή των Πάντων, κατά την οποία σύμφωνα με ξενόφερτο έθιμο τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται σε τέρατα παίρνουν κολοκύθες, και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά με την ερώτηση «trick or treat? φάρσα ή κέρασμα;».

Η Ημέρα των Πάντων γενικότερα τιμά τους αγίους, αλλά και τους νεκρούς προγόνους των ανθρώπων.
Το Halloween αποτελεί μετεξέλιξη παγανιστικών γιορτών πιθανότατα της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhaim. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια "γέφυρα" ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και στον κόσμο των νεκρών.
Η κολοκύθα αποτελεί σύμβολο της εορτής. Το πορτοκαλί χρώμα κυριαρχεί, οι κολοκύθες γίνονται πίτες, κέικ και σούπα, ενώ το περίβλημά τους φαναράκι με κοψίματα, σαν πρόσωπο, για να καίει τη νύχτα.
Την ημέρα του Halloween οι άνθρωποι κάνουν πλάκες, ανάβουν φωτιές, βλέπουν ταινίες με σχετική θεματολογία ή επισκέπτονται "στοιχειωμένα" αξιοθέατα. Για κάποιους ανθρώπους, το Χάλογουιν έχει θρησκευτική σημασία. Μεταξύ άλλων, κάποιοι συμμετέχουν σε λειτουργίες και ανάβουν κεριά στα μνήματα των συγγενών τους.

Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα σε παιδιά και ενηλίκους. Η λέξη προέρχεται από το All-hallow-even, και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day)