iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Καθηγητής Λέκκας:
Πιθανόν η ''οροφή''
τα 5,2 ρίχτερ


Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην κεντρική Εύβοια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν κοντά στο Μαντούδι, και συγκεκριμένα 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 14,2 χιλιόμετρα.
Ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να φθάνει τα 3,7 Ρίχτερ.
«Είναι νωρίς για να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Με βάση το ιστορικό δεδομένο δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή. Πιθανότατα αυτός ο σεισμός να είναι η οροφή, αλλά ας περιμένουμε», σημείωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τις κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς στις κατολισθήσεις. Για το τι θα ακολουθήσει θα το δούμε στη συνέχεια με βάση τις καταγραφές», υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας.
«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο σεισμός ήταν σχετικά επιφανειακός και είχε βάθος 14,5 χιλιόμετρα.