iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Κρίσιμο για την
Εύβοια το
επόμενο 48ωρο


Από ένα αχαρτογράφητο μικρό ρήγμα με οριζόντια ολίσθηση εκδηλώθηκε ο σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο την κεντρική Εύβοια που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Το «τυφλό» αυτό ρήγμα δεν είχε εκδηλώσει κάποιο γεγονός στο πρόσφατο παρελθόν ενώ όπως εξήγησε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς «δεν έχει επιφανειακή έκφραση» για να έχει εντοπιστεί. Όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι τα 5,1 Ρίχτερ πιθανόν να είναι το κύριο γεγονός ενώ είχε προηγηθεί ένας προσεισμός μεγέθους 2 Ρίχτερ, δυο λεπτά πριν την δόνηση που έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές.
«Πρόκειται για έναν μεσαίου μεγέθους σεισμό για τα δεδομένα της Ελλάδας από ένα ρήγμα σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τον φλοιό. Είχαμε κάποιους μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,8 Ρίχτερ, ενώ αναμένουμε και άλλους με παρόμοιο ή και μεγαλύτερο μέγεθος», είπε ο κ. Γκανάς.

Όσον αφορά το γεγονός πως παρά τα 5,1 Ρίχτερ, μέγεθος το οποίο για τα δεδομένα της χώρας μας είναι μεσαίο, αλλά για άλλες περιοχές θεωρείται ισχυρό μιας και είναι πάνω από 4,9 Ρίχτερ, δεν υπήρξαν σημαντικές καταστροφές αυτό οφείλεται σε τρεις παραμέτρους. Όπως ανέφερε ο κ. Γκανάς το εστιακό βάθος των 10 χιλομέτρων, η αραιοκατοικημένη περιοχή, αλλά και οι σύγχρονες κατασκευές που υπάρχουν είναι οι τρεις λόγοι που δεν είχαμε ιδιαίτερα μεγάλες καταστροφές.

Οι επιστήμονες πάντως συμφωνούν πως το δυναμικό της περιοχής δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς μιας και το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δώσει πιο ισχυρά μεγέθη, ωστόσο η εξέλιξη του φαινομένου παρατηρείται, ενώ για το αν τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός οι σεισμολόγοι θα αποφανθούν μετά βεβαιότητας αφού συμπληρωθούν 48 ώρες από την πρωινή δόνηση της Παρασκευής.