iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Παραιτήθηκε ο Κόστα
ο πρωθυπουργός
της Πορτογαλίας


Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, λίγες ώρες μετά την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Νωρίτερα, κατά την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, συνελήφθη ο προσωπάρχης του, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Πορτογαλίας.
Στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει και ο ίδιος ο Αντόνιο Κόστα, σύμφωνα με την πορτογαλική εισαγγελία.

Οι αστυνομικές έρευνες στην κατοικία του πρωθυπουργού και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών συνεχίζονται, σύμφωνα με το Politico. Εκτός από τον προσωπάρχη, η αστυνομία συνέλαβε επίσης τον προσωπικό σύμβουλο του Κόστα, Ντίογκο Λακέρδα, που θεωρείται ένα από τα πλέον έμπιστα πρόσωπά του και τον σοσιαλιστή δήμαρχο της Sines Νούνο Μασκαρένιας. Ύποπτος για την υπόθεση θεωρείται και ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας γίνονται στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποψίες αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι ουσιώδους σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.
Οι έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος περίπου 140 αστυνομικοί, αφορούν επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico. 

Ο Κόστα, προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015.