iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Πως θα διεξαχθούν
οι ευρωεκλογές
το καλοκαίρι


Στη διατήρηση του ισχύοντος εκλογικού νόμου για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024 προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός με τις αποφάσεις να οριστικοποιούνται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ είχε βάλει τέλος στα σενάρια για επαναφορά της λίστας για την εκλογή των ευρωβουλευτών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσουν να εκλέγονται με σταυρό. Όμως, άφησε ανοιχτό τον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια, αν, δηλαδή, θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ή η χώρα θα χωριστεί σε περιφέρειες.
Μετά από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να καταλήγει στην διατήρηση της ενιαίας λίστας για όλη τη χώρα. Κυβερνητικά στελέχη με γνώση των διεργασιών σημειώνουν ότι το σπάσιμο της χώρας σε περιφέρειες για τις ευρωεκλογές θα συναντούσε και νομικές δυσκολίες, καθώς σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία όσοι εκλέγονται στην Ευρωβουλή εκπροσωπούν το σύνολο της χώρας και των πολιτών και όχι συγκεκριμένες περιφέρειες. Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τοπικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτά για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι στην εκλογή των κατάλληλων προσώπων για την εκπροσώπηση της χώρας στις Βρυξέλλες.