iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Οι 7 συμβουλές για
τα κατοικίδια τη
νύχτα της πρωτοχρονιάς


Η αλλαγή του χρόνου με τη βάρβαρη συνήθεια των πυροτεχνημάτων αποτελεί εφιάλτη για τα κατοικίδια ζώα και ιδίως τα σκυλιά.

Πολλοί σκέφτονται να χορηγήσουν κάποιο ηρεμιστικό χάπι στα κατοικίδιά τους. Αυτό όμως δεν αποτελεί ιδανική λύση λόγω των αρνητικών παρενεργειών που μπορεί να έχει το ηρεμιστικό στο ζώο, αλλά και λόγω της αδυναμίας να λειτουργήσει κάτι τέτοιο καθολικά για όλα τα ζώα και τα πουλιά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο τα ζώα που ζουν μαζί με ανθρώπους αυτά που βλάπτονται και αυτά των οποίων οι ζωές έχουν σημασία.

Ας δούμε, τώρα, κάποιους τρόπους να βοηθήσετε και να προστατεύσετε τα ζώα συντροφιάς σας:

● Βεβαιωθείτε ότι έχουν έναν ήρεμο και ασφαλή χώρο στον οποίο μπορούν να καταφύγουν αν νιώσουν την ανάγκη.

● Χρησιμοποιήστε φερομόνες για σκύλους και γάτες (π.χ. feliway) για να τα βοηθήσετε να ηρεμήσουν.

● Βεβαιωθείτε ότι η γάτα ή ο σκύλος σας έχουν φάει το βραδινό τους πριν αρχίσουν τα πυροτεχνήματα. Ακόμα, βγάλτε τον σκύλο σας τη βραδινή του βόλτα νωρίτερα, ώστε να μην τον τρομάξουν τα πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια της βόλτας και κινδυνεύσετε να το σκάσει από το φόβο του. Ποτέ μην βγάζετε τον σκύλο βόλτα χωρίς λουρί, ειδικά σε μέρες που αναμένονται πυροτεχνήματα.

● Αν το ζώο συντροφιάς σας φοβάται υπερβολικά και η κατάσταση δεν βελτιώνεται με τον καιρό, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού συμπεριφοριστή ζώων.

● Την ώρα των πυροτεχνημάτων, βεβαιωθείτε ότι η παίζει η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο και καλύπτει, όσο γίνεται, τους ήχους απ’ έξω. Κλείστε τα παράθυρα και τις κουρτίνες, έτσι ώστε οι θόρυβοι και τα φώτα να επηρεάσουν τα ζώα σας όσο λιγότερο γίνεται.

● Μπορείτε να βοηθήσετε το κουτάβι σας να συνηθίσει σταδιακά στους ήχους των πυροτεχνημάτων, εισάγοντάς τους σιγά σιγά μέσω βίντεο στο Youtube, φυσικά ελέγχοντας την ένταση. Πρέπει να είναι αρκετά δυνατά ώστε να παρατηρήσει τους ήχους (π.χ. να μετακινήσει τα αυτιά του προς την πηγή τους) αλλά όχι τόσο ώστε να τρομάξει απ’ αυτούς. Στη συνέχεια, παίξτε μαζί του το αγαπημένο του παιχνίδι ή ταΐστε το το αγαπημένο του φαγητό, έτσι ώστε να αλλάξετε τις συνδέσεις που δημιουργεί όταν ακούει πυροτεχνήματα. Σταδιακά, μπορείτε να αυξάνετε την ένταση των ήχων, αλλά μη βιαστείτε να φτάσετε σε αυτό το σημείο.

● Καθησυχάστε το κατοικίδιό σας όταν φοβάται, χρησιμοποιώντας ήρεμη, απαλή φωνή, γεμίζοντάς το χάδια και αγκαλιές όταν τις ζητάει.