iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Χωρίς πιστοποίηση
εκατοντάδες χιλιάδες
ασανσέρ στην Ελλάδα


Από παράταση σε παράταση, όπως συνηθίζεται να συμβαίνει στην Ελλάδα ακόμα και για υποδομές που άπτονται της ασφάλειας των χρηστών τους, πηγαίνει η καταχώριση των εγκατεστημένων ανελκυστήρων στα κτίρια όλης της χώρας.

Η Πολιτεία αυτή τη στιγμή δε γνωρίζει ούτε τον ακριβή αριθμό, αλλά ούτε και την κατάσταση του συνόλου των ανελκυστήρων στην επικράτεια παρά το γεγονός ότι βάσει των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ εκτελούνται περί τις 6,5 εκατ. μετακινήσεις με αυτούς σε ημερήσια βάση, ενώ κατά το παρελθόν έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα, αλλά και δυστυχήματα με θύματα τόσο χρήστες όσο και τεχνικούς συντήρησης και πολλοί απ΄αυτούς μετρούν ήδη αρκετές δεκαετίες ζωής και αδιάκοπης λειτουργίας.

ΠΗΓΗ ethnos.gr - Μαρία Λιλιοπούλου

Η πιστοποίηση και η καταχώριση των ανελκυστήρων είχε χαρακτηριστεί υποχρεωτική από το μακρινό 2008. Ωστόσο σήμερα, 15 χρόνια μετά, η σχετική υποχρέωση εξακολουθεί να λαμβάνει παρατάσεις. Η τελευταία δόθηκε πριν λίγες ημέρες στην εκπνοή της χρονιάς από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και είναι η τέταρτη που δίνεται μόνο από το 2019. Για άλλη μία φορά δίνεται ετήσια παράταση στην προθεσμία καταχώρισης των εγκατεστημένων ανελκυστηρων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Στο διάστημα αυτό οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ή οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους υποχρεούνται να έχουν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη διαδικασία καταχώρισης, η οποία βάσει της πρώτης απόφασης θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη από το 2012.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών, Εγκαταστατών, Συντηρητών Ανελκυστήρων, Γιώργος Βλασόπουλος, υπάρχουν αρκετοί ανελκυστήρες που όχι μόνο δεν έχουν πιστοποιηθεί, αλλά έχουν εγκατασταθεί και σε μία «γκρίζα» περίοδο, κατά την οποία υπήρχε - όπως σημειώνει - ένα κενό νόμου εξαιτίας της μετάπτωσης από τις Νομαρχίες στις Περιφέρειες και τους δήμους με τον Καλλικράτη και την εμπλοκή των αρμοδιοτήτων.

Σήμερα εκτιμάται ότι στην Ελλάδα οι εγκατεστημένοι ανελκυστήρες μπορεί να φτάνουν ακόμα και τους 750.000, δεδομένου ότι υπάρχουν δημόσια κτίρια και υποδομές που διαθέτουν περισσότερους του ενός, με την αναλογία ανά πληθυσμό να είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Από αυτούς η Ομοσπονδία υπολογίζει ότι περίπου 450.000 υφίστανται χωρίς πιστοποίηση με τους 250.000 – 300.000 να είναι αδειοδοτημένοι από τις παλιές Νομαρχίες: «Εκτιμάμε πως αυτή τη στιγμή περί τους 200.000 ανελκυστήρες λειτουργούν χωρίς να έχουν ούτε άδεια, ούτε πιστοποίηση, αλλά κανείς δεν ασχολείται με το ζήτημα της επικινδυνότητας. Ολοι νομίζουν ότι είναι ένα κινούμενο κουτί. Αυτό το κουτί όμως μεταφέρει ανθρώπους και πρέπει να τους μεταφέρει με ασφάλεια», λέει ο κ. Βλασόπουλος.

Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί ανελκυστήρες σε ιδιωτικά κτίρια (μονοκατοικίες, κα), οι οποίοι δεν είναι καθόλου δηλωμένοι και αν και υπαρκτοί, για την πολιτεία είναι ...ανύπαρκτοι, σύμφωνα με τον κ. Βλασόπουλο: «Εχουμε προτείνει να δοθεί μία προθεσμία για τη δήλωσή τους και στη συνέχεια να υπάρξει μια διασταύρωση με βάση την ισχύ με τους λογαριασμούς ρεύματος».