iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Η Αθήνα υποψήφια
για τους παγκόσμιους
αγώνες των γκέι το 2030


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι πιθανό να διεξαχθούν στην Ελλάδα το 2030 καθώς η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 25 υποψήφιες πόλεις να διοργανώσουν τους επόμενους Gay Games.
Συνολικά 13 πόλεις έχουν εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον του και βρίσκονται στην ανακοίνωση της διοργανώτρια αρχή για τους 13ους αγώνες που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα σε όλον τον κόσμο. Εκτός της Αθήνας, οι άλλες πόλεις που έχουν καταθέσει την υποψηφιότητά τους είναι από Αυστραλία οι Αδελαΐδα, Μελβούρνη και Περθ, το Σάο Πάολο από τη Βραζιλία, το Έντμοντον και Βανκούρβερ από Καναδά, η Φρανκφούρτη (Γερμανία), Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), Κέιπ Τάουν και Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), Ταϊπέι (Ταϊβάν), Λίβερπουλ και Λονδίνο (Βρετανία), Ατλάντα, Μπέρμιγχαμ. Βοστόνη, Ντένβερ, Χονολουλού, Μαϊάμι, Μινεάπολις, Όακ Κρικ, Σαν Αντόνιο και Σιάτλ (ΗΠΑ).
Το Μάρτιο του 2024 οι 25 πόλεις θα πρέπει να στείλουν έναν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας, όπου μεταξύ άλλων θα αναφέρονται και τα αθλήματα που θέλει να φιλοξενήσει στους αγώνες, πως θα γίνει η χρηματοδότηση, ποια θα είναι η οργανωτική επιτροπή και οι υποδομές της πόλεις για να υποδεχθούν χιλιάδες αθλητές, αθλήτριες, συνοδούς και επισκέπτες.
Οι Gay Games είναι ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που σύμφωνα με την διοργάνωση «προωθεί την αποδοχή της σεξουαλικής ποικιλομορφίας, με τη συμμετοχή ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ αθλητών, καλλιτεχνών και άλλων ατόμων».
ΠΗΓΗ protothema.gr
Ιδρύθηκαν ως Ολυμπιακοί Αγώνες Γκέι και ξεκίνησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια το 1982, ως πνευματικό παιδί του Ολυμπιονίκη δεκαθλητή και ιατρού Τομ Γουάντελ, της Μπρέντα Γιανγκ και άλλων, οι στόχοι των οποίων ήταν να προωθήσουν το πνεύμα της ένταξης και της συμμετοχής, καθώς και να προωθήσουν την επιδίωξη της προσωπικής ανάπτυξης σε ένα αθλητικό γεγονός.
Διατηρεί ομοιότητες με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένης της φλόγας των Gay Games που ανάβει στην τελετή έναρξης. Οι αγώνες είναι ανοιχτοί σε όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο σεξουαλικός προσανατολισμός, και δεν υπάρχουν προκριματικά κριτήρια. Οι διαγωνιζόμενοι προέρχονται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου η ομοφυλοφιλία παραμένει παράνομη και κρυφή.
Οι πιο πρόσφατοι Gay Games έγιναν το 2023 σε Χονγκ Κονγκ και Γουαδαλαχάρα και ήταν οι πρώτοι που διεξήχθησαν στην Ασία, ενώ οι επόμενοι το 2026 θα γίνουν στην Βαλένθια της Ισπανίας. 
Οι συμμετέχοντες είναι κάθε χρόνο κοντά στις 10.000, ενώ έχει συμβεί κάποιες χρονιές να ξεπεράσουν και τις συμμετοχές στους παραδοσιακούς Ολυμπιακούς Αγώνες.