iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Νέα εθελούσια έξοδος
στις τέσσερις
''συστημικές'' τράπεζες


Νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ετοιμάζονται να εφαρμόσουν οι τράπεζες, εστιάζοντας πρωτίστως στην ανανέωση του προσωπικού, η οποία θα επιτευχθεί και μέσα από προσλήψεις και λιγότερο στη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

«Οι εθελούσιες έξοδοι έτσι όπως τις ξέραμε αποτελούν παρελθόν», τονίζουν στο newmoney.gr αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας πως οι τράπεζες, σε αντίθεση με ό, τι ίσχυε παλαιότερα, έχουν μειώσει σημαντικά το δίκτυό τους και άρα δεν πιέζονται για δραστική μείωση του κόστους. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι όποιες κινήσεις θα ακολουθήσουν θα αφορούν πρωτίστως στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι θα βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, προκειμένου να προσληφθεί νέο ‘αίμα’, το οποίο ενδεχομένως να μπορεί να ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία στα νέα δεδομένα που φέρνει η ψηφιοποίηση», προσθέτουν. Όσον αφορά στους όρους των νέων προγραμμάτων, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως θα είναι γενναιόδωρα, με υψηλότερες αποζημιώσεις εν συγκρίσει με τα προηγούμενα «πακέτα», ενώ θα προβλέπουν, επίσης και μία σειρά από προνόμια, τόσο στο κομμάτι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όσο και εν γένει, της μετέπειτα επαγγελματικής πορείας των συμμετεχόντων.

Πιο αναλυτικά, τον κύκλο των νέων εθελούσιων ανοίγει η Eurobank, ενεργοποιώντας την επόμενη εβδομάδα πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, ηλικίας άνω των 40 ετών, με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει οκτώ χρόνια εργασίας στην τράπεζα, ενώ παρέχει επιπλέον κίνητρα σε όσους είναι άνω των 55 ετών. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Υψηλότερη αποζημίωση σε σχέση με το τελευταίο πρόγραμμα (σ.σ. υπενθυμίζεται πως τότε το ποσό είχε οριστεί στις 160.000 ευρώ, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα εθελουσία να κάνουν λόγο για περίπου 200.000 ευρώ).
  • Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επιλέξουν είτε να λάβουν το ποσό εφάπαξ είτε να μείνουν για ένα διάστημα δύο, πέντε ή επτά ετών (sabbatical), λαμβάνοντας μέρος αυτού.
  • Στην περίπτωση επιλογής της αναγκαστικής άδειας, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τον ονομαστικό μισθό (σ.σ. σε άλλα προγράμματα η πληρωμή αφορούσε μέρος αυτού, καλύπτοντας, ουσιαστικά, ένσημα και ασφάλιση).
  • Οι έχοντες τέκνο ηλικίας έως 22 ετών θα έχουν λαμβάνειν επιπλέον τέσσερις μισθούς.
  • Επιπλέον μισθοί προσφέρονται και σε μονάδες, οι οποίες, για παράδειγμα, θίγονται από λειτουργικές αλλαγές (ψηφιοποίηση).
  • Τόσο ο εργαζόμενος, όσο και η οικογένειά του, θα τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στο ομαδικό ασφαλιστήριο για πέντε έτη μετά την αποχώρηση.
  • Διατηρούνται οι προνομιακοί όροι για τα στεγαστικά δάνεια.  
  • Όποιος διαλέξει την 7ετια εξασφαλίζει ένσημα για πάνω από έξι χρόνια, ενώ, ταυτόχρονα, δεν δεσμεύεται, όσον αφορά στην επόμενη εργασία του.
  • Δίνεται το δικαίωμα εξαγοράς του εταιρικού αυτοκινήτου, σε περίπτωση που διαθέτουν.
  • Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση τα στοιχεία 9μήνου του 2023 η τράπεζα διέθετε 6.282 άτομα προσωπικό (10.577 σε επίπεδο Ομίλου) έναντι 6.444 το ίδιο διάστημα του 2022 και 269 καταστήματα από 274 στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.

Το καλοκαίρι αναμένεται να «τρέξει» πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου η Alpha Bank, με τις πληροφορίες να θέλουν το «πακέτο» να είναι περισσότερο γενναιόδωρο με το προηγούμενο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις αρχές του προηγούμενου έτους. Υπενθυμίζεται πως τότε το μέσο ύψος της μικτής παροχής προς τους εργαζομένους που συμμετείχαν υπερέβαινε τους 60 καθαρούς μισθούς (σε κάποιες περιπτώσεις ανήλθε σε έως και 90 μισθούς), ενώ, παράλληλα, προέβλεπε διατήρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων και όρων σε δάνεια και κάρτες, άμεση καταβολή του ατομικού αποταμιευτικού προγράμματος και διατήρηση της πρόσθετης νοσοκομειακής κάλυψης για τρία έτη μετά την αποχώρηση. Αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα είχαν υποβάλλει περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση για περίπου 400 αποχωρήσεις, με πάνω από το 70% των αιτήσεων να προήλθαν από το δίκτυο, ενώ ενεργή ήταν και η συμμετοχή από τις κεντρικές υπηρεσίες και τις θυγατρικές εσωτερικού της τράπεζας. Στο 9μηνο του 2023 η Alpha Bank διέθετε 5.760 άτομα προσωπικό (8.206 σε επίπεδο Ομίλου) έναντι 5.950 το ίδιο διάστημα του 2022 και 267 καταστήματα από 285 στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.

Μετά την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, τοποθετούν χρονικά πηγές της αγοράς το λανσάρισμα του νέου προγράμματος εθελουσίας από πλευράς της Τράπεζας Πειραιώς. Πηγές της τράπεζας, πάντως, τόνισαν στο newmoney πως προς ώρας δεν υφίσταται τέτοιος σχεδιασμός, υπενθυμίζοντας πως το προηγούμενο πρόγραμμα έληξε τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε είχαν αποχωρήσει οικειοθελώς 500 εργαζόμενοι, λαμβάνοντας αποζημίωση και bonus που υπό προϋποθέσεις έφτανε και τις 220.000 ευρώ. Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου η τράπεζα διέθετε 8.200 άτομα προσωπικό και 386 καταστήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση από πηγές της Εθνικής Τράπεζας, με την αγορά, ωστόσο, να προεξοφλεί την ενεργοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα ενός νέου προγράμματος εθελουσίας. Σε κάθε περίπτωση, το προηγούμενο ολοκληρώθηκε, επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο, με περίπου 400 άτομα να έχουν δηλώσει συμμετοχή, λαμβάνοντας αποζημίωση έως και 200.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αφορούσε σε όσους υπαλλήλους είχαν συμπληρώσει το 40ο έτος ηλικίας και είχαν προϋπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών στην τράπεζα. Επισημαίνεται πως με βάση τα στοιχεία 9μήνου του 2023 η ΕΤΕ διέθετε 6.900 άτομα προσωπικό (8.100 σε επίπεδο Ομίλου) και 313 καταστήματα έναντι 461 το 2018 (-148 καταστήματα).