iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ραφήνα Πού μπήκαν
καφέ κάδοι αποβλήτων
Τι ρίχνουμε μέσα


Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής του και σε συμμόρφωση με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, προχώρησε στην εγκατάσταση και λειτουργία καφέ κάδων για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων (βιοαπόβλητα) επί της οδού Προύσης, όπου πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά.

Στους κάδους αυτούς εναποτίθενται τα βιοαπόβλητα από τη λαϊκή αγορά κατά την ημέρα λειτουργίας της. Επίσης, διατίθενται και για χρήση από τους κατοίκους της περιοχής καθημερινά.

Η συμβολή των παραγωγών-πωλητών της λαϊκής αγοράς είναι σημαντική, εφόσον έτσι διασφαλίζουμε καθαρότερο περιβάλλον και ευαισθητοποίηση των πολιτών για ανακύκλωση βιοαποβλήτων στην πηγή.

Ενημερωτικά:

Στους καφέ κάδους απορρίπτουμε οργανικά υλικά τα οποία με την συλλογή τους από το σπίτι μας συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς προωθούνται για κομποστοποίηση. Η κομποστοποίηση είναι φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά των σκουπιδιών μας σε μια μάζα που λέγεται κόμποστ, ένα φυσικό λίπασμα δηλαδή που χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους.

Τι βάζουμε στον καφέ κάδο:

Υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών (και τα κόκκαλα)

Υπολείμματα καφέ και τσάι και τα φίλτρα τους

Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους)

Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια

Τσόφλια αυγών

Γαλακτοκομικά (τυρί, κρέμες, γιαούρτι)

Φύλλα

Τι ΔΕΝ βάζουμε στον καφέ κάδο:

Νωπά κρέατα και ψάρια

Μαγειρικά λίπη, λάδια

Συσκευασίες κάθε είδους (μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες κ.α.)

Κάψουλες καφέ

Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι

Στάχτη

Αποτσίγαρα

Ακαθαρσίες κατοικιδίων