iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Τέσσερα χρόνια πριν
Η Ελλάδα έμπαινε
στο πρώτο lockdown


Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο 23 Μαρτίου από την ημέρα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το πρώτο lockdown εξαιτίας της εμφάνισης του κορωνοιού.

Ήταν 22 Μαρτίου του 2020 όταν ανακοινωνόταν επισήμως ότι από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου, επιβάλλονται σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια. Ή λεγόμενη πρώτη καραντίνα στη χώρα μας διήρκησε από τις 23 Μαρτίου έως τις 4 Μαϊου.

Η εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου του 2020. Μετά την επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων, ακυρώθηκαν όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, εκδόθηκαν από τις Αρχές συστάσεις και οδηγίες προφύλαξης του πληθυσμού.

Τις επόμενες ημέρες, τα κρούσματα αυξήθηκαν, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στις 10 Μαρτίου αποφασίστηκε να κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές, όλων των βαθμίδων. Τρεις ημέρες αργότερα, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας για καφετέριες, μπαρ, μουσεία, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στις 16 Μαρτίου έκλεισαν όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ αποφασίστηκε η αναστολή όλων των λειτουργιών κάθε δόγματος και θρησκείας, σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Το πρώτο lockdown ξεκίνησε ουσιαστικά στις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα ξεκίνησε η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία και τη μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην εξαιρέσεων που αφορούσαν σε όσους κινούνταν προς και από την εργασία τους, μετακινούνταν για να προμηθευτούν αγαθά πρώτης ανάγκης ή φάρμακα, ή επισκέπτονταν γιατρό ή άτομο το οποίο έχει ανάγκη για βοήθεια, μεταξύ άλλων περιπτώσεων. Κατά την κυκλοφορία τους, εφόσον σχετιζόταν με κάποια από τις αποδεκτές εξαιρέσεις, οι πολίτες έπρεπε να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και κάποιου τύπου βεβαίωση αναλόγως του σκοπού μετακίνησης. Η λεγόμενη πρώτη καραντίνα διήρκησε μέχρι τις 4 Μαίου του 2020.