iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Κατατίθεται την Τρίτη
στη βουλή η
πρόταση δυσπιστίας


Έτοιμη είναι η Βουλή να υποδεχθεί την πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά το δημοσίευμα του «Βήματος» για τις συνομιλίες στον ΟΣΕ λίγη ώρα πριν το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, αναμένεται την Τρίτη, να στείλει το κείμενο της πρότασης στα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 50 υπογραφές για την εκκίνηση της διαδικασίας. 

Σε κανονικές συνθήκες, η πρόταση δυσπιστίας είναι το ανώτατο εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου στα χέρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να αμφισβητήσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Στην προκειμένη όμως περίπτωση και λόγω του εκλογικού αποτελέσματος κανείς δεν διαθέτει μόνος του τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, γεγονός που υποχρεώνει τα κόμματα σε συνεννόηση και αφαιρεί ταυτόχρονα το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων, την πρόταση υπερψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, που μαζί συγκεντρώνουν 85 βουλευτές. Το ΚΚΕ, παρότι προσκλήθηκε, δεν επιθυμεί να συνυπογράψει παρότι -προφανώς- στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει θα υπερψηφίσει.

Στον αντίποδα, η Ελληνική Λύση, παρότι διατείνεται πως είναι θετική στην υπογραφή του κειμένου, δεν προσκαλείται, ενώ εκτός μένουν οι Σπαρτιάτες καθώς δεν θεωρούνται κοινοβουλευτική ομάδα του συνταγματικού τόξου.
Με δεδομένο ότι οι υπογραφές θα συγκεντρωθούν και δεν θα υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, η πρόταση μπορεί να κατατεθεί οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στις 15:00, όταν και ξεκινά η συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.