iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ραφήνα Ο τελευταίος
''χορός'' της εφημερίδας
''Πρωτοσέλιδο'' Τα γιατί...


Ακριβώς πεντέμισι χρόνια κράτησε ο δημοσιογραφικός ''χορός'' της εφημερίδας ''Πρωτοσέλιδο'' στη Ραφήνα, γι αυτό και η συμβολική φωτογραφία που βλέπετε...

Τριάντα φύλλα, από το πρώτο στις 4 Οκτωβρίου 2018 μέχρι το τελευταίο στις 4 Απριλίου 2024 με αξιοπρέπεια και εντιμότητα. Είναι αδήριτη ανάγκη και στοιχειώδης ανθρωπιά να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της ψυχής μας δημοσίως, τους αναγνώστες μας, τους αυτοδιοικητικούς που αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα ύπαρξης του έντυπου τοπικού Τύπου και φυσικά τους επιχειρηματίες που μας στήριξαν εμπιστευόμενοι την προβολή τους στην εφημερίδα μας. Δεν αντέχουμε άλλο οικονομικά. ''Δεν βγαίνει''. Τόσο απλά. Δεν ''κρύβεται'' κάτι άλλο. Φεύγουμε με ψηλά το κεφάλι.

Μια εφημερίδα που όλοι - μα όλοι - ακόμη και οι εχθροί μας (αφήστε ποιοί ήταν) γνωρίζουν ότι δεν είχαμε καμία ''πλάτη'', κανένα διαπλεκόμενο σύστημα, κανέναν επιχειρηματία, κανένα κόμμα,  καμιά αυτοδιοικητική παράταξη να μας χρηματοδοτεί ή να μας υποστηρίζει. Γι αυτό άλλωστε είμαστε υπερήφανοι. Αγωνιστήκαμε εντελώς μόνοι μας. Γιατί αυτή ήταν η φιλοσοφία μας. Όσο αντέξουμε. Δεν θα ''πουληθούμε'', δεν θα κάνουμε ''παιχνίδια'' σε βάρος της κοινωνίας, δεν θα εκβιάσουμε. Θα δημιουργήσουμε μια εφημερίδα του παλιού καλού καιρού! Και το κάναμε ''με το σπαθί μας''. Μείναμε απολύτως πιστοί στην πολυφωνική έκδοσή μας με ιστορικά φύλλα, όπως το πρώτο, στο οποίο αρθρογράφησαν ειδικά για εμάς τον Οκτώβριο του 2018 όλοι οι τότε υποψήφιοι δήμαρχοι Ραφήνας Πικερμίου (Μπουρνούς, Πιστικίδης, Χριστόπουλος, Φαφούτης και Βασιλόπουλος). Στα επόμενα χρόνια παραχώρησαν συνεντεύξεις όλοι οι επικεφαλής παρατάξεων, αλλά και όλοι ανεξαιρέτως οι αντιδήμαρχοι, όπως και πολιτικοί όπως η υπουργός οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο π. βουλευτής και Κοσμήτορας της βουλής Νάσος Αθανασίου, η Α' επιλαχούσα βουλευτής ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας Βάσω Κόλλια, ο διαπρεπής δικηγόρος - πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Σαμέλης. Επίσης διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο Ακαδημαικός καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Θάνος Ασκητής, ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού ''το Χαμόγελο του Παιδιού'' Κώστας Γιαννόπουλος, ο γιατρός- συγγραφέας Ευάγγελος Μαυρουδής, ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας, ο π. Λιμενάρχης Ραφήνας και νυν Διευθυντής της Φύλαξης Θαλασσίων συνόρων Πλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης, ο πιανίστας διεθνούς φήμης Στέλιος Κερασίδης, οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων Εύη Γκατσοπούλου (Λύκειο των Ελληνίδων), Γιώργος Κικής (Τριγλιανοί), Βαγγέλης Χαραμής (εμπορικός σύλλογος), Σίσσυ Κατσούδα (''Ιωνίδες''), Δημήτρης Καρασταμάτης (Επιτροπή βιώσιμο περιβάλλον) και άλλοι. Αρθρογράφησαν μεταξύ άλλων ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας Δημήτρης Δελτσίδης, ο π. αντιπρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Χρήστος Κυρίτσης, ο οικονομολόγος - αντιδήμαρχος Γιώργος Δουβίτσας και ο π. αντιδήμαρχος Σπύρος Κάρλος. Συγνώμη αν ξεχάσαμε κάποιον. Στο προεκλογικό φύλλο του Οκτωβρίου 2023 φιλοξενήσαμε επικεφαλής ή στελέχη όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων συνδυασμών. Στο τελευταίο φύλλο μας παραχώρησαν συνεντεύξεις (είχε προηγηθεί η νέα δήμαρχος Δήμητρα Τσεβά με την πρώτη που έδωσε σε ΜΜΕ και την ευχαριστούμε) ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Ξηντάρας ως πρώτο θέμα, η αντιδήμαρχος πολιτισμού Χριστίνα Λαμπίρη, ο τ. δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βαγγέλης Μπουρνούς, ο επικεφαλής της ''Δύναμης Ανάπτυξης'' Ανδρέας Βασιλόπουλος και ο π. αντιδήμαρχος Μάκης Βουδούρης.

Τέλος ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον Σπύρο Λιβαθινό. Έναν φίλο ζωής επί πενήντα ολόκληρα χρόνια, που όταν ήταν υπ. δήμαρχος Μαραθώνα, αλλά και στη συνέχεια επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στάθηκε ηθικά με αγάπη δίπλα στην εφημερίδα.

Το ''Πρωτοσέλιδο'' πέρασε στην ιστορία. Και έδωσε μαθήματα εργατικότητας, ευπρέπειας και πίστης. Γι' αυτό και ο τίτλος στο τελευταίο χρονογράφημα ήταν η εκπληκτική ρήση του ορειβάτη Ένμουντ Χίλαρι ''δεν νικήσαμε το βουνό, αλλά τους εαυτούς μας''. Και το γράψαμε αυτό όχι γιατί μας άρεσαν αυτές οι λέξεις. Αλλά γιατί ήταν αλήθεια. Μόλις δύο μήνες πριν είμασταν θύματα του πύρινου ολέθρου στο Κόκκινο Λιμανάκι. Αλλά επειδή είχαμε προαναγγείλει από την άνοιξη την έκδοση της εφημερίδας ''σφίξαμε τα δόντια'' και το κάναμε πράξη. Μέσα από τα ψυχικά συντρίμμια. Δεν θέλουμε μπράβο ή οίκτο. Αυτή είναι η αλήθεια την οποία γνωρίζει η τοπική κοινωνία.

Όσο για εκείνους που μας πολέμησαν, ακόμη και κάποιοι που ευεργετήσαμε δημοσιογραφικά (άνθρωποι είμαστε και κάναμε λάθος εκτίμηση για την αξία και τον χαρακτήρα τους) τους αφήνουμε στο σκοτάδι της ψυχής τους. Επίσης γι αυτούς που νομίζουν (ναι δυστυχώς υπάρχουν κι αυτοί στις μέρες μας στη Ραφήνα) ότι μια εφημερίδα δεν κοστίζει τίποτα για να εκδοθεί και οι δημοσιογράφοι είμαστε υποχρεωμένοι να τους προβάλουμε επειδή είναι ''μάγκες'' και ''μάγκισσες'' (συγνώμη για τις λαικές λέξεις), τους προκαλούμε να ρωτήσουν πόσα χρήματα μίνιμουμ χρειάζεται κάθε φύλλο. Εργασία (εργατοώρες), εφορία, βενζίνη, λειτουργικά έξοδα, αμοιβές συνεργατών, τυπογραφείο, διανομή. Λες και εμάς μας κέρασαν ή μας πρόσφεραν δωρεάν κάτι από τα προιόντα τους - έστω και μία φορά - από τις επιχειρήσεις τους που ψωνίζαμε εδώ και χρόνια. Γιατί αν δεν το γνωρίζουν οι πολίτες, αρκετοί (αν όχι οι περισσότεροι, αυτό δεν το γνωρίζουμε στατιστικά) από τους αυτοδιοικητικούς όχι μόνο στο δήμο Ραφήνας Πικερμίου αλλά και σε όλη την Αττική είναι είτε επιχειρηματίες (ατομικά ή οικογενειακά) είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Και φυσικά αυτό δεν είναι μεμπτό. Άνθρωποι είναι και πρέπει να βιοποριστούν. Αλλά με τη δική τους λογική αυτοί πρέπει να πληρώνονται οπωσδήποτε όταν παρέχουν ένα προιόν, ή εστίαση ή υπηρεσία στον πολίτη - πελάτη - δημοσιογράφο. Το αντίστροφο...απαγορεύεται γιατί η προσωπική τους προβολή είναι επιβεβλημένη και μάλιστα δωρεάν ''ελέω Θεού'' αφού είναι αυτοδιοικητικός. Και για να μην παρεξηγηθούμε αναφερόμαστε σε παροχή διαφήμισης στο ΜΜΕ που προβάλει τις προσωπικές απόψεις ή τις δράσεις τους προφανώς με τιμολόγιο, μέσω διαφήμισης της επιχειρησής τους (αν βέβαια έχουν). Δεν υπάρχει κάτι ύποπτο ή παράνομο ένας αυτοδιοικητικός να θέλει να επικοινωνήσει κάτι που επιθυμεί, αλλά να υπάρξει και αμοιβή στην εφημερίδα μέσω ανταποδοτικής διαφήμισης. Γι αυτό λέγονται άλλωστε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Αλλά ακόμη κι έτσι υπήρξαν περιπτώσεις που δημοσιεύτηκαν δωρεάν ολόκληρες σελίδες (με δυσβάσταχτο κόστος έκδοσης) για προβολή αυτοδιοικητικών. Και το χειρότερο και πιο ποταπό: δεν τηλεφώνησαν για ούτε ένα ευχαριστώ! Έστω και τυπικό. Γιατί ακριβώς βλέπουν τον δημοσιογράφο ως υπηρέτη. Κυριολεκτικά. Κι επίσης δεν αναφερόμαστε στα δελτία Τύπου που είμαστε υποχρεωμένοι με βάση τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ να δημοσιεύουμε, αλλά στην προσωπική τους ατζέντα και τις αυτοδιοικητικές φιλοδοξίες τους

Μην ξεχάσουμε να ευχηθούμε ειλικρινά δύναμη και μακροημέρευση στις υπόλοιπες εφημερίδες της περιοχής που απέμειναν όρθιες. Ελάχιστες είναι και θα χαιρόμαστε κάθε μήνα που θα τις παίρνουμε στα χέρια μας.

Η συντακτική ομάδα