iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Πρόσληψη στο δημόσιο
για τους συγγενείς
θυμάτων της φωτιάς


Την διαδικασία που θα διοριστεί ένας εκ των συγγενών των θυμάτων από την φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, αλλά και των ατόμων τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προβλέπει απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη.

Όπως αποκαλύπτουν τα dikaiologitika.gr, στην απόφαση όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια η οποία εγείρει σοβαρά ερωτηματικά

Όπως αναφέρει η απόφαση οι συγγενείς θυμάτων ή των τραυματιών που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ που επιθυμούν να διοριστούν στο Δημόσιο όπως προβλέπει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτοδίκαια με την αίτηση παραιτούνται από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις. Αυτό με την πρώτη ανάγνωση -αφού η απόφαση δεν το διευκρινίζει - σημαίνει ότι ουσιαστικά θα παραιτούνται από την προσφυγή στην Δικαιοσύνη για τυχόν αποζημιώσεις για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων.

Να υπενθυμίσουμε ότι συγγενείς θυμάτων έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του Δημοσίου για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και έχουν ορίσει πραγματογνώμονες.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ειδικότερα η κ. Γεροβασίλη θα πρέπει να διευκρινίσει άμεσα την σχετική πρόβλεψη, αφού ουσιαστικά το Δημόσιο μπαίνει σε μια διαδικασία «ανταλλαγής», των απαιτήσεων που μπορούν να διεκδικήσουν για τις απώλειες των ανθρώπων τους για μια θέση στο Δημόσιο. Ανταλλαγή όμως που μοιάζει με έναν τύπο «δωροδοκίας».

Ειδικότερα καθορίζονται ως δικαιούχοι διορισμού στο Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ., τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα εκτός των ΔΕΚΟ, ένα (1) μέλος της οικογένειας θανόντος εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, μέχρι β΄ βαθμού συγγενείας με αυτόν ή ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 

Το δικαίωμα διορισμού παρέχεται και στα άτομα τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, συνεπεία των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγο τους ή στο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε ένα τέκνο τους.