iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Με κάμερες
οι εξετάσεις για
δίπλωμα οδήγησης


Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΣΥ υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφορές υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης και άλλες διατάξεις».

Πάντως όπως και να έχει το θέμα αυτή τη στιγμή πάνω από 70.000 υποψήφιοι οδηγοί έχουν μπει σε λίστα αναμονής για να δώσουν εξετάσεις και οι περισσότεροι «τρέχουν» να προλάβουν ώστε να δώσουν με το παλιό σύστημα καθώς το μέρος του καινούριου συστήματος στην καλύτερη περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το επόμενο δίμηνο, ακόμη ένα μέρος του θα ενεργοποιηθεί μετά από 4 μήνες ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ωστόσο υπεραμύνθηκε του νομοθετήματός του, τονίζοντας ότι «έπειτα από πολλές δεκαετίες επιτυγχάνεται μέσα από το νομοσχέδιο η τροποποίηση ενός αναχρονιστικού συστήματος που όλοι οι πολίτες γνώριζαν τη διαβλητότητα του».

Από την πλευρά της, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έκανε λόγο για απαράδεκτο, μη εφαρμόσιμο και προβληματικό νομοσχέδιο, που μετακυλύει τα προβλήματα.

Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε τομές του νομοσχεδίου, τις κάμερες και τα μικρόφωνα εντός αιθουσών εξέτασης και οχημάτων, όπως και την ηλεκτρονική κλήρωση με την οποία καθορίζεται το ζευγάρι εξεταζόμενου και εξεταστή, τις πειθαρχικές ποινές και τα πρόστιμα που φθάνουν ως και τις 6.000 ευρώ για εξεταστές και σχολές οδηγών καθώς και ότι θεσμοθετείται η συνοδευόμενη οδήγηση για τους 17άρηδες.

Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα οπότε και θα εφαρμοστεί κι έτσι «θα μπει τέλος στο πλυντήριο αδειών οδήγησης».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης έκανε λόγο για προβληματικές διατάξεις, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο μη εφαρμόσιμο και προσχηματικό.