iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

10.600 Έλληνες
παίρνουν τρεις
συντάξεις...


Αναλυτικά στοιχεία για τους συνταξιούχους που εισπράττουν δύο ή ακόμα και τρεις συντάξεις κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Νικήτα Κακλαμάνη.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλου, «περίπου το 90% των συνταξιούχων, δηλαδή, 2.240.000 συνταξιούχοι παίρνουν μία σύνταξη. Το 9,5% παίρνει δύο συντάξεις. Αυτοί είναι περίπου 251.000 συνταξιούχοι, που όπως εξήγησα είναι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, οι οποίοι ήταν ταυτόχρονα ασφαλισμένοι στο δημόσιο ή μηχανικοί που ήταν ταυτόχρονα ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ, διότι έκαναν και εμπορία. Όμως, μέσα σε αυτήν την κατηγορία υπάρχουν και εκείνοι που έπαιρναν μία σύνταξη, γιατί είχαν ίδιο δικαίωμα ως ασφαλισμένοι, αλλά έπαιρναν και σύνταξη χηρείας. Αυτό μετριέται ως δύο, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μεταβίβαση δικαιώματος με την κληρονομική διαδοχή».

Και συμπλήρωσε ότι «το 0,5%, κάτω από το μισό τοις εκατό, παίρνει τρεις συντάξεις. Είναι 10.600 περιπτώσεις συνταξιούχων που παίρνουν τρεις συντάξεις», είπε ο κ. Πετρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «και σε αυτή την περίπτωση των τριών συντάξεων είναι οι κατηγορίες που είπα. Μπορεί να είναι σύνταξη χηρείας, μπορεί να είναι σύνταξη επειδή ήταν μηχανικός, γιατρός, ή δικηγόρος και μπορεί να είναι και σύνταξη γιατί ήταν και στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένος, στο Δημόσιο. Έτσι, λοιπόν, εξηγείται η περίπτωση αυτών των δυο ή τριών συντάξεων».

Απαντώντας στο ερώτημα αν πληρώνονται συντάξεις για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές ο κ. Πετρόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Καμία σύνταξη δεν καταβάλλεται, πλην των τιμητικών, που είναι γνωστό πώς καταβάλλονται, χωρίς εισφορές. Καμία. Όλες καταβάλλονται με αντιστοιχία των εισφορών που έχει δώσει ο ασφαλισμένος, υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκανε αναφορά και στις «χαμένες εισφορές» του παρελθόντος, ζήτημα που αντιμετωπίζεται με το νέο νόμο. «Για παράδειγμα, ένας πολιτικός μηχανικός που ήταν στο ΤΣΜΕΔΕ, αν ήταν και δημόσιος υπάλληλος, ήταν ασφαλισμένος και στο Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Συνεπώς, αν συμπλήρωνε τις προϋποθέσεις, έπαιρνε δύο συντάξεις. Πολλές φορές δεν συμπλήρωνε τις προϋποθέσεις και αντί να παίρνει δύο, έπαιρνε μία και έχανε τις εισφορές από το άλλο Ταμείο. Αυτό ήταν ένα γενικό φαινόμενο. Η ενοποίηση των κανόνων λύνει αυτό το πρόβλημα, δηλαδή το να χάνει κάποιος τις εισφορές, ενώ τις έχει καταβάλει. Διατηρεί, πάντως, τις δύο συντάξεις εκεί που πραγματικά υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να συμπληρώνει κανείς πλήρη χρόνο ασφάλισης σε δύο φορείς», κατάληξε ο κ. Πετρόπουλος.