iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 21 Μαΐου 2024

Την επόμενη Δευτέρα
η πλατφόρμα για τα
''κουρεμένα'' ενοίκια


Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και στο MyTaxisnet θα πρέπει να μπουν μέχρι την άλλη Δευτέρα 22 Ιουνίου οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που υπέστησαν «κούρεμα» 40% στα ενοίκια, για να αποκτήσουν δικαίωμα συμψηφισμού με φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ κλπ το 30% του ενοικίου που δεν εισέπραξαν.

Επιπλέον θα απαλλαγούν και από τον φόρο εισοδήματος (15%-45%) για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν, χωρίς τις γνωστές διαδικασίες και την ταλαιπωρία που ισχύει για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Στη συνέχεια πάντως θα πρέπει να μπουν και να επικυρώσουν την δήλωση των ιδιοκτητών, και οι ενοικιαστές τους. Αν δεν το κάνουν, δεν χάνει τα ευεργετήματα ο ιδιοκτήτης. Τα χάνουν αν μπουν και απορρίψουν τα στοιχεία που υπέβαλε ο εκμισθωτής. Δεν τα χάνουν επίσης εάν, εκπρόθεσμα ύστερα από καιρό, κάνει αρνητική δήλωση ο ενοικιαστής τους -αλλά τότε ίσως επιλεγούν για έλεγχο ως προς τα πραγματικά περιστατικά.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με την σχετική απόφαση Πιτσιλή «υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών που υπέστησαν αναγκαστική μείωση 40% στα ενοίκια λόγω του κορονοϊού, οι οποίοι χάρις στον αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ θα πληρώσουν εφέτος χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ ή / και φόρο εισοδήματος. Η απόφαση προβλέπει επίσης αλλαγές στην υποχρέωση δήλωσης των αλλαγών στα μισθωτήρια στο my TAXISnet μόνον όταν αυτό είναι αναγκαίο».