iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ως πότε θα παραταθεί
η υποβολή των
φορολογικών δηλώσεων


Δύο σενάρια για το ζήτηµα του µειωµένου ρυθµού υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονοµικών. 

Το πρώτο προβλέπει κανονική παράταση 15 ηµερών για όλους τους φορολογούµενους και το δεύτερο -και πιθανότερο- τη µη χορήγηση παράτασης, αλλά περικοπή του αριθµού των µηνιαίων δόσεων µόνο για όσους υποβάλουν τη δήλωση µέχρι τα µέσα Αυγούστου.

Η προθεσµία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου και ο κλάδος των φοροτεχνικών ζητά να υπάρξει παράταση. Προς το παρόν το υπουργείο Οικονοµικών αρνείται τη χορήγηση παράτασης, αλλά κανείς δεν µπορεί να την αποκλείσει στην περίπτωση που φθάσουµε µερικά 24ωρα από την εκπνοή της προθεσµίας και περισσότερες από ένα εκατοµµύριο δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί.

Σηµειώνεται ότι το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων που αναµένεται να υποβληθούν φέτος ανέρχεται σε περίπου 6,5 εκατοµµύρια. Αυτές που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε περίπου 4 εκατοµµύρια. Ετσι αποµένει η υποβολή άλλων 2,5 εκατοµµυρίων δηλώσεων, αριθµός µεγάλος για τις δέκα ηµέρες που αποµένουν έως την εκπνοή της προθεσµίας. Τα σενάρια που εξετάζονται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών είναι δύο:

  • Το πρώτο προβλέπει τη χορήγηση παράτασης δύο εβδοµάδων για όλους τους φορολογούµενους, αλλά µε παράλληλη µείωση του αριθµού των δόσεων από τις 8 στις 7 µηνιαίες για όλους.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει µια ιδιαίτερη διευθέτηση. Οσοι φορολογούµενοι υποβάλουν τη φορολογική δήλωση κανονικά εντός της προθεσµίας της 29ης Ιουλίου θα πληρώσουν τον φόρο σε 8 µηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση εµπρόθεσµα, να την υποβάλουν έως τις 15 Αυγούστου, µε µοναδική επίπτωση την πληρωµή του φόρου σε 7 δόσεις, δηλαδή µία δόση λιγότερη.