iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

8543 Έλληνες χρωστούν
στην εφορία πάνω από
1 εκ. ευρώ ο καθένας!


Όλο και αυξάνεται ο αριθμός των μεγαλοοφειλετών της εφορίας, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο του 2021 σημειώθηκε αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ ο αριθμός των μεγαλοοφειλετών αυξήθηκε κατά 277 πρόσωπα.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το πρώτο επτάμηνο του 2021, δείχνουν ότι οι 8.543 μεγαλοοφειλέτες που ο καθένας έχει χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, οφείλουν συνολικά στην εφορία 87,389 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με το μισό ΑΕΠ της χώρας. Στον καθένα μεγαλοοφειλέτη αντιστοιχεί κατά μέσο όρο ληξιπρόθεσμο χρέος λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται δύσκολο αν όχι αδύνατο να εισπραχθεί από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Οι μεγαλοοφειλέτες χρωστούν στην εφορία το 80% του συνολικού ποσού που οφείλουν 3.489.073 οφειλέτες. Από αυτούς που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, 5.204 είναι επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα. Πολλά από αυτά τα χρέη είναι παλιά, δημιουργήθηκαν προ δεκαετιών, τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω προστίμων και προσαυξήσεων και θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν ενώ αργά ή γρήγορα θα διαγραφούν. 

ΠΗΓΗ imerisia.gr