iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Από τον Μάρτιο οι
φορολογικές δηλώσεις
και ο ΕΝΦΙΑ


Από τον Μάρτιο σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου, όταν και θα καταβάλλεται η πρώτη δόση του φόρου.

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε το υπουργείο Οικονομικών να ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου ο φόρος εισοδήματος να μπορεί να αποπληρωθεί σε 10-12 δόσεις, όπως επίσης σχεδιάζεται να γίνει με τον ΕΝΦΙΑ του 2022.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινάει νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Μιλώντας στο συνέδριο Law Forum on Taxation, ο Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε οι φορείς να στέλνουν τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση (αποδοχές, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.λπ.) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Στόχος είναι να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να καταβάλουν μικρότερα ποσά σε περισσότερες δόσεις.

Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή με το που τελειώσει ο ΕΝΦΙΑ του 2021 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ξεκινώντας αμέσως με την πληρωμή του φόρου, αντί του Σεπτέμβρη που είθισται να καταβάλλεται η πρώτη δόση. Ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 με 12 δόσεις.

 ΠΗΓΗ imerisia.gr