iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Έρχεται το τέλος
χαρτονομισμάτων
και κερμάτων


Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και ξοδεύουν, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για να επαναπροσδιορίσουν τα τοπικά τους νομίσματα για την ψηφιακή εποχή.

Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι τελευταίες που σηματοδοτούν «επείγουσα ανάγκη» για την έρευνα μιας πιθανής ψηφιακής έκδοσης του δολαρίου τους μέσω ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, ή CBDC.

Μέρος του εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία την Τετάρτη περιλαμβάνει «την επείγουσα έρευνα και ανάπτυξη ενός πιθανού CBDC των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν η έκδοση κριθεί προς το εθνικό συμφέρον», σύμφωνα με συνοδευτικό ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε από τον Λευκό Οίκο.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με βάση το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, εγκαινίασε ήπια το ψηφιακό της νόμισμα τον Ιανουάριο και το CBDC διαθέτει ήδη περισσότερους από εκατό εκατομμύρια χρήστες. Συνολικά, περίπου 100 χώρες διερευνούν τα CBDCs στο ένα ή το άλλο επίπεδο, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια δηλώσεων στη δεξαμενή σκέψης του Atlantic Council τον περασμένο μήνα.

«Έχουμε ξεπεράσει τις εννοιολογικές συζητήσεις για τα CBDCs και βρισκόμαστε τώρα στη φάση του πειραματισμού», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ. «Οι κεντρικές τράπεζες σηκώνουν τα μανίκια και εξοικειώνονται με τα bits και τα bytes του ψηφιακού χρήματος».