iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Άγγιξε το 10%
ο πληθωρισμός
τον Απρίλιο!


Νέα άνοδο εμφάνισε τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για διατήρηση του κύματος ανατιμήσεων, το οποίο πλήττει το εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έδωσε συνέχεια στην ανοδική πορεία και σκαρφάλωσε στο 9,4% έναντι επίδοσης -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Την μεγαλύτερη αύξηση τιμών προκάλεσαν οι ανατιμήσεις κατά 38% στην Ενέργεια, κατά 6,4% στην διατροφή, κατά 3,8% στα βιομηχανικά είδη και 3% στις υπηρεσίες.
Τον Μάρτιο του 2022, ο αντίστοιχος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 8,9%. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας για τον Απρίλιο ενδεχομένως θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 9,4% της Eurostat.
Όσον αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης καθορίστηκε στο 7,5% έναντι 7,4% τον Μάρτιο του 2022 και 1,6% τον Απρίλιο του 2021. Εξαιρουμένης της ενέργειας, ο σχετικός δείκτης βρέθηκε στο 4,2% από 3,4% τον Μάρτιο.