iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για
την υποβολή των
φορολογικών δηλώσεων


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αποστολή από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους φορείς του Δημοσίου των βεβαιώσεων αποδοχών προς την ΑΑΔΕ προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Στην ΑΑΔΕ εκτιμούν κατά πληροφορίες ότι εφόσον όλα τα στοιχεία θα έχουν σταλεί έως τις 28 Φεβρουαρίου που ορίζει ο νόμος, τότε θα μπορούσε κοντά σε αυτό το χρονικό διάστημα να ανοίξει η πλατφόρμα για συμπλήρωση και υποβολή όλων των εντύπων της εφορίας νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και όχι στα τέλη Μαρτίου όπως συνέβη πέρυσι.
Οι πρώτοι που σπεύδουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι όσοι διεκδικούν πάσης φύσεως επιδόματα τα οποία βασίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια που προκύπτουν από την εκκαθάριση των εντύπων της εφορίας.

Κατά συνέπεια όσο νωρίτερα ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις τόσο πιο σύντομα θα λάβουν τα σχετικά επιδόματα.
Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

Ταυτόχρονα «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση «φορολογικού διαζυγίου» για τα ζευγάρια εκείνα που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι ακόμη και εκείνοι που υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν και φέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα έως το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.