iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ανεβαίνουν οι διεθνείς
τιμές πετρελαίου
''Τσιμπάει'' η βενζίνη


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις αγορές η αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, αν και προηγουμένως διαβεβαίωνε ότι θα διατηρήσει σταθερή την προσφορά, πυροδοτώντας νέους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Πρόκειται για μια σημαντική μείωση σε μια αγορά όπου - παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις των τιμών - η προσφορά φαινόταν περιορισμένη για το τελευταίο μέρος του έτους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο εκτινάχθηκαν έως και 8% στη Νέα Υόρκη, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που μπορεί να αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ εκτιμήσεις εκτινάσσουν την τιμή του αργού στο 100 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μείωση της προσφοράς κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+, όπως το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία, ακολούθησαν το παράδειγμά της, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής που εφάρμοζε από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023.

Η διεθνής τιμή αναφοράς Brent διαπραγματευόταν κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι στη 1:30 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, ενώ η αμερικανική βενζίνη σημείωσε άλμα έως και 4,5%.

ΠΗΓΗ imerisia.gr