iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ακρίβεια ''τέρας''
διαλύει τα
Ελληνικά νοικοκυριά


Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο μειώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση από 2,8% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ακρίβεια ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για τους καταναλωτές, οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά για τα τρόφιμα και την καθημερινότητά τους.

Σημαντικές είναι όμως και οι ανατιμήσεις που έχουν καταγραφεί και σε μία σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, όμως, επιταχύνθηκαν, με την ετήσια αύξηση να φθάνει το 12,2% από 11,8% τον Μάιο. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι αυξήσεις στα γαλακτοκομικά - αυγά (15,3%), στα έλαια - λίπη (14,2%), στο κρέας (11,4%), στο ψωμί - δημητριακά (9,5%), στα λαχανικά (14,7%) και στα φρούτα (10,3%).

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων (18,8%) και των εστιατορίων (7,1%), ενώ οι ανατιμήσεις στα ρούχα και παπούτσια αποκλιμακώθηκαν στο 5,9% από 11,8% τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι στην επιβράδυνση του πληθωρισμού συνέβαλε και η εξαφάνιση, λόγω του αποτελέσματος βάσης, των μεγάλων αυξήσεων σε τιμές υπηρεσιών, όπως των αεροπορικών εισιτηρίων, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 0,8% σε ετήσια βάση, ενώ έως τον Μάιο κατέγραφαν διψήφιες αυξήσεις.