iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ένας στους τέσσερις
''τα παράτησε'' με
τις δόσεις στην εφορία


Παρά τις προσδοκίες και κόντρα στα προγνωστικά, το νέο σχήμα με τις 72 δόσεις για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης (που θεωρείται η πιο δύσκολη και στρυφνή ρύθμιση των τελευταίων ετών) περπάτησε τελικά πολύ καλύτερα σε σύγκριση με την πολυδιαφημισμένη αναβίωση των 120 δόσεων και των ρυθμίσεων COVID.

Όπως όλα δείχνουν, όσοι απέκτησαν χρέη μετά το 2021 εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης μπήκαν πιο αποφασισμένοι στη διαδικασία των ρυθμίσεων από εκείνους που είχαν αλλά έχασαν τις 72 ή 120 δόσεις για χρέη με τα οποία πάλευαν από παλιά. Επιβεβαιώνεται έτσι και ο κανόνας πως όσο πιο φρέσκα είναι τα χρέη τόσο πιο εύκολη είναι και η είσπραξή τους, σε σχέση με τις οφειλές που έρχονται από το μακρινό παρελθόν.
Από την άλλη, αναδεικνύεται και η δυσκολία της αγοράς και της κοινωνίας, σε συνθήκες υψηλής ακρίβειας, να αντέχουν να πληρώνουν δόσεις στην Εφορία, ενώ παράλληλα τρέχουν και όλοι οι άλλοι φόροι και υποχρεώσεις.
Πρακτικά, από τους 53.350 οφειλέτες που συνολικά υπέβαλαν αίτηση και μπήκαν στις έκτακτες ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία (με 72 ή έως και 120 δόσεις) μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες προτού λήξει η διορία συμμετοχής στις 31 Ιουλίου, ήδη πρόλαβαν και την έχασαν οι 12.600, δηλαδή σχεδόν 1 στους 4!

ΠΗΓΗ protothema.gr