iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Σενάριο εφιάλτης
για πετρέλαιο στα
140 δολάρια το βαρέλι


Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 140 δολάρια το βαρέλι και να φέρει τον κόσμο στα πρόθυρα της ύφεσης, σύμφωνα με την Άννα Μποάτα, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Allianz Trade.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, η αναλύτρια με έδρα το Παρίσι, δίνει μια πιθανότητα 20% να συμβεί κάτι τέτοιο σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μετατραπούν σε μια ευρεία περιφερειακή σύγκρουση που θα περιορίσει τις προμήθειες αργού πετρελαίου.
«Υψηλότερες τιμές πετρελαίου - αυτός είναι ο άμεσος αντίκτυπος», δήλωσε η Μποάτα, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς θα εξελισσόταν ένα τέτοιο σενάριο. «Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι στα 140 δολάρια στην κορύφωση και στα 120 δολάρια κατά μέσο όρο το επόμενο έτος».
Τέτοιες προβλέψεις, αν επαληθευτούν, θα οδηγήσουν σε απόγνωση τα νοικοκυριά και σε εφιάλτη τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι αξιωματούχοι στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα εστίασαν επίσης στις πιθανές επιπτώσεις από ενδεχόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε τον κίνδυνο σε ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.