iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Αυτόματη κατάθεση
φορ. δηλώσεων για
μισθωτούς - συνταξιούχους


Μισθωτοί και συνταξιούχοι, που την περασμένη χρονιά δεν είχαν άλλα εισοδήματα πλην των μισθών και των συντάξεων τους, είναι πολύ πιθανό να βρουν φέτος προ-συμπληρωμένη την φορολογική δήλωση και να μπορούν να δουν τον φόρο που θα πληρώσουν.
Μετά από προφανή έλεγχο και με ένα απλό κλικ θα μπορούν να την στείλουν άμεσα στην εφορία ενώ αν παρέλθει η καταληκτική προθεσμία η δήλωση θα θεωρείται αυτόματα ως υποβληθείσα.
Στόχος του μέτρου που σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για περίπου 1.000.000 φορολογούμενους, είναι να μειωθεί το φαινόμενο εκπρόθεσμων και των «αργοπορημένων» δηλώσεων, να περιοριστεί η δυνατότητα «παρεμβάσεων» κατά την συμπλήρωση και να επιταχυνθεί η είσπραξη των φορολογικών εσόδων.
Κομβικό σημείο είναι ότι το μετρό θα αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα, δηλαδή αμοιβές από μπλοκάκια ενοίκια κλπ
Για τους φορολογούμενους που αμελούν τις υποχρεώσεις τους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα φροντίζει να τις υποβάλει από μόνη της! Η διαδικασία θα είναι αυτόματη, δηλαδή όπως θα είναι προσυμπληρωμένες, θα εκκαθαρίζονται και ο φόρος θα έρχεται στο e-mail του αμελή φορολογούμενου.
Επι της ουσίας με το νέο σύστημα, που ξεκινάει από φέτος, θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ τα ποσά των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους που αποκτήθηκαν από όλες τις βασικές πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκμετάλλευση ακινήτων και κινητές αξίες (τόκους, υπεραξίες πώλησης μετοχών, ομολόγων κ.λπ.), καθώς επίσης και όλα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν και προκαταβλήθηκαν. Επιπλέον, θα είναι προσυμπληρωμένα και όλα τα ποσά των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο ή το εισόδημα.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα πεδία που αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και των αντίστοιχων παρακρατηθέντων φόρων προσυμπληρώνονται κάθε χρόνο ή απλώς είναι διαθέσιμα από την ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους για συμπλήρωση, μέσω αναδυόμενων πληροφοριακών πινάκων. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα ποσά τεκμαρτών ή πραγματικών δαπανών, όπως τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για Ι.Χ., σκάφη κ.λπ., τα ποσά των δαπανών για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, των δαπανών αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, των δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.λπ.
Από τον επόμενο χρόνο (φορολογικές δηλώσεις του 2025) τα ποσά των ενοικίων που θα εισπράξουν το 2024 θα είναι κι αυτά προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων. Δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να τα δηλώσουν οι φορολογούμενοι, καθώς η ΑΑΔΕ θα έχει, ενημερωμένο πλήρως το αρχείο της και με τα δεδομένα των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων που υποβλήθηκαν από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κατά το περσινό έτος.