iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

''Κεραμίδα'' από τον
Ντράγκι για τις
Ελληνικές τράπεζες


Την ιστορική απόφαση για τερματισμό του QE, του περίφημου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο η Ελλάδα δεν εντάχθηκε ποτέ, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Χρειάζονται ακόμη σημαντικά μέτρα νομισματικής πολιτικής για την στήριξη των τιμών και του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Ο τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του 2018 σημαίνει ότι τα περιθώρια για ένταξη του ελληνικού χρέους στο πρόγραμμα αγορών παραμένουν μεν, αλλά έχουν «στενέψει» δραματικά, καθώς η Φρανκφούρτη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους, προτού συμφωνηθεί αξιόπιστη ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ντράγκι έχει επίσης ξεκαθαρίσει, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο έχει πλέον υπαχθεί η Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στις 20 Αυγούστου, δεν εγγυάται τη συνέχιση του waiver (την αποδοχή, δηλαδή, των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων), παρά μόνο εάν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική -μια αξιολόγηση, που αναμένεται να γίνει ξεχωριστά από εκείνες τωβν υπολοίπων θεσμών για την πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή.