iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Νέα μείωση του
αφορολογήτου
ζητεί ο Τόμσεν


«Ναι» στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είπε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. 

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά επανέλαβε ότι το αφορολόγητο όριο πρέπει να μειωθεί, προκειμένου, όπως ανέφερε, να απελευθερωθούν πόροι για «φορολογικές μεταρρυθμίσεις» και για αύξηση κοινωνικών δαπανών.

Ερωτηθείς για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020, ο Δανός τεχνοκράτης επέμεινε ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. «Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τόσο στις συντάξεις όσο και στο φορολογικό είναι κρίσιμης σημασίας, όχι για να πετύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους -που είμαι σίγουρος ότι θα τους πετύχει-, αλλά για να απελευθερωθούν πόροι που θα επιτρέψουν να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να γίνουν επενδύσεις, να γίνουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις, να αποκατασταθούν οι δημόσιες δαπάνες που συμπιέστηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια της κρίσης, ώστε να δυσκολεύεται το Δημόσιο να παρέχει υπηρεσίες», υποστήριξε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά καλά στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά χρειάζεται ένα φιλικό μείγμα μέτρων. Αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό μείγμα πολιτικής».