iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Να η μικρότερη
φυλακή του
πλανήτη (εικόνα)


Το νησί Σαρκ είναι ενδιαφέρον για αρκετούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους η φυλακή του. Πρόκειται για ένα αυτόνομο νησί της Μάγχης, λίγο έξω από την ακτή της Νορμανδίας της Γαλλίας, το οποίο μέχρι το 2006 ήταν βασιλικό φέουδο.

Το μήκος του είναι πέντε χιλιόμετρα και το πλάτος ενάμιση, με πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων. Γεγονός, που το κάνει ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά της Μάγχης.

Παράλληλα, απαγορεύονται τα αυτοκίνητα και στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο άμαξες και γεωργικά μηχανήματα.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Sark έχει μια μακρά ιστορία. Εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1040, όταν ο Γουλιέλμος της Νορμανδίας το έδωσε ως δώρο στο μοναστήρι του Μοντ Σεν Μισέλ (Mont Saint-Michel).

Καταλήφθηκε από τους Γάλλους το 1549, αλλά σύντομα ανακαταλήφθηκε από τους Άγγλους, ενώ έγινε κρησφύγετο για λαθρεμπόρους και πειρατές.

Πιο πρόσφατα, το στρατηγικά σημαντικό νησί, καταλήφθηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Θεωρήθηκε επίσης το τελευταίο φεουδαρχικό κράτος στην Ευρώπη μέχρι το 2006, όταν καθιερώθηκαν επίσημα οι εκλογές και η Δημοκρατία. Και το 2011, το Sark είχε την τιμή να γίνει το πρώτο νησί Dark Sky του κόσμου. Δηλαδή, τόπος που δεν υπάρχει φωτορύπανση τη νύχτα και φαίνονται μόνο τα αστέρια.

Η φυλακή του νησιού χτίστηκε το 1856, και διαθέτει δύο γειτονικά κελιά. Το ένα έχει διαστάσεις 1,80 επί 1,80 και το άλλο 1,80 επί 2,40 μέτρα.

Μπροστά από τα κελιά υπάρχει ένας στενός διάδρομος μήκους ενός μέτρου που απλώνεται σε όλο το κτίριο, ενώ δεν υπάρχουν παράθυρα.

Ένας από τους παλαιότερους κρατούμενος ήταν μια νεαρή υπηρέτρια, η οποία είχε φυλακιστεί για τρεις ημέρες, επειδή είχε κλέψει ένα μαντήλι από την κυρία της.

Το κορίτσι ήταν τόσο τρομοκρατημένο που κλειδώθηκε στο σκοτεινό κελί, ώστε οι ντόπιοι αποφάσισαν να την αφήσουν να βάλει την καρέκλα της στην ανοιχτή πόρτα της φυλακής, και κάθισαν μαζί της, πλέκοντας και μιλώντας, μέχρι να λήξει η ποινή της.

Αυτές τις μέρες, τα εγκλήματα στο Sark είναι σπάνια. Το νησί έχει δύο άμισθους αστυνομικούς, οι οποίοι φέρουν τους τίτλους του «αστυνόμου» και του «βοηθού».

Το τελευταίο σοβαρό έγκλημα έγινε το 1990, όταν ένας άνεργος Γάλλος πυρηνικός φυσικός ο Αντρέ Γκαρντέ (André Gardes) εισέβαλε στο νησί, ισχυριζόμενος ότι ήταν ο  «Κύριος» του Sark, δηλαδή ο νόμιμος άρχοντας.

Πήγε στο το νησί οπλισμένος με ημιαυτόματο όπλο και έβαλε δύο αφίσες, στις οποίες εξηγούσε τις προθέσεις του. Την επόμενη μέρα, πριν ξεκινήσει η κατάληψη της… εξουσίας, συνελήφθη.

Μετά από αυτό το περιστατικό οι μοναδικοί «πελάτες» των φυλακών είναι μεθυσμένοι εποχικοί εργάτες ή τουρίστες, οι οποίοι μένουν εκεί μέχρι να ξεμεθύσουν.

Photo Credit Hannes 2

Πηγή: Snoopit24