iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το
παλαιότερο σαπούνι
στον πλανήτη (εικόνες)


Στο Χαλέπι, στη Συρία, η αρχαία βιομηχανία σαπουνιού ξεκίνησε από το 100-200 μ.Χ. και άρχισε να παράγει και πάλι το περίφημο προϊόν της, όταν η πόλη ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις και οι τεχνίτες επέστρεψαν από τον πόλεμο.

Το σαπούνι αυτό είναι τμήμα της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου. Με τη βοήθεια διαφόρων οργανώσεων και οικονομικών ενισχύσεων γίνεται πάλι μια δημοφιλής και κερδοφόρα συριακή εξαγωγή.

Το σαπούνι «Alep», γνωστό ως «ghar» στα αραβικά, ή «Savon d’Alep», στη διεθνή αγορά, είναι σεβαστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι είναι το πρώτο σύγχρονο σαπούνι σε πλάκες.

Κατασκευασμένο με το χέρι, περιέχει μόνο τρία συστατικά: ελαιόλαδο, λάδι δάφνης και αλισίβα. Δεν περιέχει ζωικά λίπη ή παράγωγα και δεν επιβαρύνεται με χημικά ή τεχνητά χρώματα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα έντονα ενυδατικό και λεπτό βάλσαμο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από άτομα με ευαίσθητο δέρμα, συμπεριλαμβανομένων μωρών και εκείνων που πάσχουν από έκζεμα, ψωρίαση, ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις.

Για χιλιάδες χρόνια, τα φύλλα της δάφνης αποτελούσαν σύμβολο πλούτου και ευημερίας στη Μεσόγειο. Τα στεφάνια από αυτά ήταν τοποθετημένα στα κεφάλια της ισχυρής ελίτ της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, αλλά και των πρωταθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

 

Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η παραγωγή του σαπουνιού και σύντομα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας της πόλης. Η εξαγωγή ήταν απλή, χάρη στη θέση κλειδί που είχε το Χαλέπι, κατά μήκος του ιστορικού «Δρόμου του Μεταξιού».

Σύντομα, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές σαπουνιών άρχισαν να το αντιγράφουν όσο καλύτερα μπορούσαν. Τα διάσημα σαπούνια «de’Marseille» και «Castilla sapapi» πιστεύεται από μερικούς ότι είναι δύο τέτοιες αντιγραφές.

Αλλά η συνολική παραγωγική διαδικασία του σαπουνιού που ακολουθήθηκε στο Χαλέπι επί αιώνες, δεν μπορεί να αναπαραχθεί πλήρως, όπως και τα επιλεγμένα πολύτιμα συστατικά του, τα οποία είναι μοναδικά στην περιοχή της Συρίας.

Η κάθε πλάκα σαπουνιού έχει συνήθως μήκος γύρω στα 10 εκατοστά και πλάτος στα 8 εκατοστά. Κάθε σαπούνι είναι σφραγισμένο με το σήμα του κατασκευαστή, καθώς και το αραβικό όνομα για το Χαλέπι «Halab (حلب)», που αποτελούν χαρακτηριστικά αυθεντικότητας.

Όπως λένε οι σαπουνοποιοί «το σαπούνι Aleppo είναι εξίσου σημαντικό με το γαλλικό άρωμα, τα ελβετικά ρολόγια ή τα ιταλικά ζυμαρικά».

Πηγή: Snoopit24