iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Ο Λιμενάρχης Ραφήνας
Γιώργος Κατσούλης: ''Η ζωή είναι
ένα συναρπαστικό ταξίδι''


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Ο αντιπλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης είναι ο νέος Λιμενάρχης Ραφήνας. Ευγενικός αλλά και αυστηρός. Χαμογελαστός αλλά και σοβαρός. Αυθόρμητος αλλά και προσεκτικός. Ευαίσθητος αλλά και ''σιδερένιος''.
Σαν τη φθινοπωρινή θάλασσα του Ευβοικού που βλέπει από το παράθυρο του γραφείου του. Μια μπουνάτσα, μια τρικυμία. Πάνω απ  όλα όμως όσο κι αν ήθελε να ''κρυφτεί'' δεν... τα κατάφερε. Είναι βαθιά ανθρώπινος, ''παλαιομοδίτης'' στα θετικά συναισθήματα και πολυταξιδεμένος με μια ματιά έξω από τα συνηθισμένα. Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που μας έδωσε στην πρώτη του και αποκλειστική συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr. 
 
Από πού προκύπτει η αγάπη σας για τη θάλασσα?
 
Από τις πρώτες εικόνες από τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν ναυτικός, ενώ και ο θείος μου ήταν πλοίαρχος στο εμπορικό ναυτικό. Κοντά σε αυτό και κάποιες εξιστορήσεις του πατέρα για τα ταξίδια του στην Ιαπωνία. Έτσι όταν τελείωσα το Λύκειο, το 1990 μπήκα στη Σχολή της Ύδρας, αποφοίτησα το 1994. Τεράστια εμπειρία ήταν το καλοκαίρι του 1993 σε μια διακοπή των σπουδών, όπου έπιασα αδίπλωτος ανθυποπλοίαρχος στο μεγαλύτερο καράβι της εμπορικής ναυτιλίας το ''καπετάν Μιχάλης'' 500.000 κόρων, 414 μέτρα μήκος. Το πήρα από την Αρούμπα και για 40 ημέρες κάναμε τον γύρο του Κέιπ Τάουν και φτάσαμε στο Ντουμπάι. Ήταν παράλληλα βέβαια και μία ''πλωτή φυλακή''...
 
Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς τη θάλασσα?
 
Όχι δεν μπορώ! Γιατί γεννήθηκα στη θάλασσα, κατοικώ στον Πειραιά, η πρώτη μου εικόνα ήταν θάλασσα. Είναι η δύναμη της ζωής μου. Αυτό που μου δίνει δύναμη να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες. 
 
Πώς τα φέρνει η ζωή όμως. Ζείτε στο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής και υπηρετείτε στο δεύτερο μεγαλύτερο...
 
Πριν έρθω στην όμορφη Ραφήνα ήμουν διοικητής του πρώτου  Λιμενικού Τμήματος του κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, απ όπου αποκόμισα μια τεράστια εμπειρία στα θέματα της ακτοπλοίας. Κι έτσι κάθε πρωί κάνω αυτό το μικρό ταξίδι από θάλασσα σε θάλασσα.
 
Αν είσαι καλός καπετάνιος στα πλοία είσαι καλός καπετάνιος και στη ζωή?
 
Πιστεύω ναι. Το θέμα βέβαια δεν είναι να είσαι απλώς καλός καπετάνιος, αλλά να έχεις και καλό πλήρωμα. Το πλήρωμα θα σε ανεβάσει, το πλήρωμα όμως και θα σε καταστρέψει. Αυτό ισχύει και στη θάλασσα και στη...στεριά. Για αυτό και επιδιώκω πάντα το πλήρωμα, οι συνάδελφοι, οι ανθρωποί μου να είναι μαζί μου και να με στηρίζουν, όπως κι εγώ αυτούς.
 
''Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται'' λέει η παροιμία. Μήπως όμως φαίνεται και στη μπουνάτσα?
 
 Ένα πράγμα που πιστεύω είναι πως η κάθε ημέρα, η κάθε ώρα, η κάθε στιγμή στη θάλασσα είναι μοναδική. Αν κάποιος κάνει το λάθος και θεωρήσει πως η νηνεμία είναι δεδομένη τότε θα το πληρώσει. Ο καλός καπετάνιος πρέπει να προνοεί και να βλέπει μπροστά. Γιατί πάντα μετά την κάλμα έρχεται η φουρτούνα.
 
Με αυτό που μου λέτε αντιλαμβάνομαι ότι η Διοίκηση δεν είναι για όλους. Δεν είναι όλοι ικανοί να διοικούν...
 
Φυσικά. Η Διοίκηση είναι και έμφυτη. Έχει αξία και η εκπαίδευση και η εμπειρία και οι δάσκαλοι, αλλά χρειάζεται και το ένστικτο. Προσωπικά δίνω ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό στους μεγαλύτερους, στους έμπειρους, στους δασκάλους.
 
Είπατε κ. Λιμενάρχα δύο σημαντικές λέξεις. Σεβασμός και δάσκαλος. Κορωνίδες μιας υγιούς κοινωνίας, που όμως στις μέρες μας δυστυχώς φθίνουν...
 
Ήμουν τυχερός που γνώρισα σπουδαίους δασκάλους και στο εμπορικό ναυτικό και στο Λιμενικό Σώμα. Όσα βιβλία κι αν διαβάσεις αν δεν σου μεταλαμπαδεύσουν τη σοφία τους οι δάσκαλοι μένεις ''μισός''. 
 
Είστε από τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μόνο καλά τη δουλειά τους ή και να δημιουργούν?
 
Ο συνδυασμός και των δύο είναι ο ιδανικός και αυτό επιδιώκω. Ας πούμε δεν με ενδιαφέρει μόνο να λειτουργεί καλά το Λιμάνι. Θέλω και να δώσω το κάτι παραπάνω για να πάει και μπροστά. Να με θυμούνται όταν κάποτε φύγω σαν άνθρωπο. Όχι τον αξιωματικό Κατσούλη, αλλά τον άνθρωπο Γιώργο. Έναν Λιμενάρχη που άφησε πίσω του ένα βοτσαλάκι ανάπτυξης. Τα γαλόνια δεν σε κάνουν αξιωματικό, εσύ τα φοράς δεν σε φοράνε.
 
Εκτός από το ταξίδι που είναι γοητευτικό, δεν έχει αξία και ο προορισμός, το πού πας?
 
Ωραία ερώτηση που με οδηγεί στην άποψη ότι ένα ταξίδι χωρίς θάλασσα, χωρίς δοκιμασία, χωρίς το απρόσμενο είναι βαρετό. Συνεπώς ο προορισμός έχει αξία όταν το ταξίδι ήταν συναρπαστικό. Άλλωστε η ίδια η ζωή είναι μια περιπέτεια. Ένα ταξίδι. Το οποίο κάθε ημέρα πρέπει να είναι διαφορετικό. Να το χαιρόμαστε. Γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο, αφού Άλλος κάνει σχέδια και όχι εμείς. 
 
Αλλουνού είναι το ''καράβι''... 
 
Πολύ σωστά.
 
Πόσα χρόνια υπηρετείτε στο Λιμενικό Σώμα?
 
22 ''γεμάτα''
 
Σας ρώτησα ώστε να μου πείτε όλα αυτά τα χρόνια, ποιά είναι η εμπειρία που σας ''σφράγισε''?
 
Πολύ πίσω με πάτε. Είναι η πρώτη στιγμή που πέρασα την πόρτα της Σχολής Δοκίμων στις 8 Σεπτεμβρίου 1998. Το περίεργο είναι πως όταν πήγαινα δευτέρα δημοτικού παιδάκι στην Πειραική που μένω ήταν η Σχολή. Θυμάμαι ότι ενστικτωδώς κάτι μου έλεγε μέσα μου ότι κάποτε θα περάσω αυτή την πόρτα. Και να που έγινε μετά από τόσα χρόνια. Και μια άλλη σύμπτωση αποφοίτησα ανήμερα του Αγίου Νικολάου προστάτη των ναυτικών στις 6 Δεκεμβρίου 1999 ως Σημαιοφόρος. Τοποθετήθηκα μετά στη Λήμνο όπου έμεινα έξι χρόνια. Από εκεί είναι και το Ξίφος του Ταγματάρχη - ο φύλακας αγγελός μου - όπως και η μοναδική ανάγλυφη εικόνα, που βλέπετε πίσω από το γραφείο μου.
 
Μετανιώσατε ποτέ που επιλέξατε το Λιμενικό Σώμα?
 
Ποτέ! Γιατί συνδύασα την αγάπη μου για τη θάλασσα με την επιτέλεση του καθήκοντος. Γαλουχήθηκα από παιδί στη στρατιωτική ζωή, στην πειθαρχία, στην προσφορά. Αν δεν υπήρχε το Λιμενικό δεν θα είχα γνωρίσει τον ''μαγικό'' κόσμο της Ιαπωνίας.
 
Άλλη εμπειρία θα μου περιγράψετε τώρα...
 
Είμαι ευγνώμων στο Λιμενικό, γιατί βρέθηκα Ναυτιλιακός Ακόλουθος στο Τόκιο. Έζησα ένα παιδικό όνειρο ζωής όπως σας είπα και στην αρχή. Έζησα δύο χρόνια από τον Δεκέμβριο του 2106 που ήταν σαν ''παραμύθι''. Έμαθα πώς να ζω ακόμη καλύτερα και πιο απλά. Η σχέση των ανθρώπων απεναντί μου με εντυπωσίασε. Αληθινές, αγνές, φιλικές και άδολες επαφές. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρωτοχρονιά του 2016 όταν ένας Ιάπωνας αστυνόμος της Δίωξης ναρκωτικών που γνώρισα σε ένα σεμινάριο, με κάλεσε στο σπίτι του όπου γιορτάσαμε με την οικογενειά του. Πήγα στο Χοκάιντο όπου με φιλοξένησαν και ήταν μια συγκινητική εμπειρία ζωής. Υπέροχοι άνθρωποι. Ένιωσα σαν στο σπίτι μου σε ένα ξένο σπίτι.
 
Είναι μια άλλη κουλτούρα...
 
Ένας άλλος κόσμος. Αυτό ήταν το ανθρώπινο σκέλος που σας περιέγραψα. Στα υπηρεσιακά, αυτό που με κάνει υπερήφανο είναι πως πρέσβευα την Ελληνική σημαία, το Λιμενικό Σώμα στην άκρη της Γης. Στην Άπω Ανατολή. Γι αυτό είμαι ευγνώμων.
 
Υποθέτω τα αναμνηστικά που έχετε στο γραφείο σας είναι από εκείνη την περίοδο. Οι επιγραφές, αλλά κυρίως αυτό το σπαθί.
 
Το σπαθί Κατάνα που βλέπετε είναι διακοσμητικό, γιατί ένα αληθινό κοστίζει περί τις 10.000 ευρώ. Αλλά υπάρχουν και σπάνια ξίφη από το 1850 που φτάνουν τις 300.000 ευρώ!
 
Μυηθήκατε στο κόσμο του σπαθιού?
 
Ναι. Μου δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθώ και με την πολεμική Τέχνη του Αικίντο. Είναι η πιο ειρηνική πολεμική Τέχνη, γιατί σου μαθαίνει να βλέπεις τον αντιπαλό σου σαν φίλο. Και να προσπαθείς να τον εξουδετερώσεις χωρίς να τον τραυματίσεις μέσα από την ενεργειά του. Το Αικίντο σου μαθαίνει ότι δεν έχει σημασία η δύναμη ή το μέγεθος. Με τις κατάλληλες τεχνικές εκπαίδευσης δέχεσαι τη δύναμη του αντιπάλου σου και του την επιστρέφεις. 
 
Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται. Δηλαδή μάχεσαι για ειρήνη και όχι για πόλεμο! Αλλά αυτό θέλει γιγαντιαία πνευματική και ψυχική δύναμη.
 
Όπως το λέτε. Σενσέι, δηλαδή δασκαλός μου, ήταν μια γυναίκα 72 ετών με 8 νταν. Μία από τις τρεις γυναίκες του πλανήτη που είχε φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Ήταν ο άνθρωπος που μου εμφύσησε την Τέχνη του Αικίντο.
 
Όλη αυτή την πνευματική και υπηρεσιακή εμπειρία θα τη διοχετεύσετε στη Ραφήνα...
 
Στόχος είναι να κάνω το καλύτερο με τους άνδρες και τις γυναίκες του Σώματος. Να ανεβάσουμε κι άλλο τον πήχη που άφησε ψηλά ο προκατοχός μου ο Πλοίαρχος Κυριακουλόπουλος, ο οποίος χαίρει άκρας εκτίμησης και σεβασμού. Να συνδράμουμε στην εμπέδωση κλίματος ασφαλείας στους πολίτες και ταξιδιώτες. Δεν γίνεται να μη μνημονεύσω πάλι την Ιαπωνία. Εκεί μπορεί να ξεχάσεις το τσαντάκι σου, το τηλεφωνό σου δημοσίως σε ένα τραπέζι και να το ξαναβρείς μετά από ώρες. Δεν διανοείται να κάνει κανένας κίνηση.
 
Εδώ δεν είναι Ιαπωνία ξέρετε...
 
Θα προσπαθήσουμε όσο μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο ασφαλές το λιμάνι της Ραφήνας. Ο πολίτης να ξέρει ότι δεν θα πέσει θύμα κλοπής, θα υπάρχουν σκοτεινές ''πλευρές'' με ναρκωτικά ή οτιδήποτε άλλο. 
 
Και όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα, γνωρίζετε τον εφιάλτη της κίνησης την Κυριακή απόγευμα το καλοκαίρι...
 
Αυτό είναι το μεγάλο μου στοίχημα. Σας προκαλώ όταν - με το καλό όπως είπατε - ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας, να δούμε τι καταφέραμε με την κίνηση. Θα κάνω το παν με τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, την Τροχαία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην ξαναταλαιπωρηθούν στο χάος οι ταξιδιώτες, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης. Με την ευκαιρία οι κάτοικοι της Ραφήνας να γνωρίζουν ότι η πόρτα μου είναι ανοικτή για τα ζητήματα που τους απασχολούν και άπτονται της αρμοδιοτητάς μας.
 
Είχατε μια πρώτη επαφή με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΟΛΡ Δέσποινα Γκικάκη και τον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς. Τι εικόνα αποκομίσατε?
 
Είναι αξιόλογοι άνθρωποι που αγαπάνε την πόλη. Ιδιαίτερα με την κ. Γκικάκη λόγω αρμοδιότητας, θα βάλουμε προτεραιότητα τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας του λιμανιού. Θα κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις που χρειάζεται. 
 
Τι έπρεπε να γίνει...χθες στο λιμάνι της Ραφήνας?
 
Σύγχρονες Λιμενικές εγκαταστάσεις. Η ασφάλεια των πλοίων πάνω απ΄ όλα, καθώς η Ραφήνα μαστίζεται από τους ισχυρούς βοριάδες. Οι πλοίαρχοι όπως ξέρετε, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες πολλές φορές για να δέσουν. Ενημερώθηκα ότι θα ξεκινήσει κάποια στιγμή ένα master plan, το οποίο θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση του λιμανιού.
 
Πιστεύετε στο Ελληνικό φιλότιμο?
 
Βέβαια. Αλλά είμαστε απείθαρχοι. Δεν μπαίνουμε ''σε καλούπια''. Αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε την ευστροφία και το φιλότιμο που έχουμε με την πειθαρχία, θα είμασταν ο νούμερο ένα λαός του πλανήτη και θα μεγαλουργούσαμε. Εκεί βασιζόμαστε. Στο φιλότιμο του άλλου.
 
Να κλείσουμε ποδοσφαιρικά. Δεν γίνεται να μην είστε Ολυμπιακός όντας βέρος Πειραιώτης?
 
Είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού και μου αρέσει το καλό ποδόσφαιρο. Αυτόν τον πολιτισμό που βλέπουμε στην Ευρώπη, οι παίκτες των ομάδων να μπαίνουν αγκαλιασμένοι και να γελάνε και όταν σφυρίζει ο διαιτητής να παίζουν για να κερδίσουν. Μακάρι να γίνει κάποτε κι εδώ.
 
Σας ευχαριστώ θερμά.
 
Κι εγώ σας ευχαριστώ.