iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Ανάλυση iselida.gr
Οι 10 μεγάλες αλήθειες
που ξέρουμε για τον κορωνοιό


Συμπληρώνονται δέκα μήνες από την πρώτη ημέρα που στην Ελλάδα αρχίσαμε να ''ψιθυρίζουμε'' κάτι για έναν άγνωστο ιό στην Κινεζική πόλη Γουχάν, όπου οι αστυφύλακες μαζεύουν με τις απόχες από τον δρόμο τους περαστικούς, τους καρφώνουν τα παράθυρα και τις πόρτες αν έχουν συμπτώματα και όλοι στις Αρχές φοράνε στολές βιολογικού πολέμου.

Σήμερα με τα σενάρια συνωμοσίας να οργιάζουν, τους ειδικούς και μη να ''σπρώχνονται'' ποιός θα πρωτοβγεί στις τηλεοπτικές εκπομπές να πει την αποψή του, τους μασκοφόρους και τους αρνητές της μάσκας να παίζουν ξύλο στα λεωφορεία, την κοινωνία σε αναβρασμό και αγωνία και (ευτυχώς) αρκετούς νουνεχείς πολίτες και επιστήμονες ας αποκωδικοποιήσουμε δημοσιογραφικά τι μάθαμε σίγουρα.

1. Η κυβέρνηση έπραξε άγια τον Μάρτιο και πιστώνεται ως ευσημό της στην Ελληνική ιστορία που ήταν από τις πρώτες 30 χώρες στον πλανήτη η οποία επέβαλε καθολική καραντίνα σώζοντας εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ζωές. 

2. Η κυβέρνηση έκανε ολέθριο λάθος όταν με πομφόλυγες άνοιξε τα σύνορα για τον προφανώς (ορισμένοι το έβλεπαν ήδη) σχεδόν ανύπαρκτο εξωτερικό τουρισμό που θα ερχόταν χάριν της τόνωσης της οικονομίας των κοσμικών νησιών και ορισμένων δημοφιλών προορισμών. Το μήνυμα ήταν (με δεδομένο και τα 5 κρούσματα στις 28 Μαίου) ''ο κίνδυνος πέρασε, ξεσαλώστε"

3. Η κυβέρνηση έκανε ολέθριο λάθος καθώς δεν απαγόρευσε σε κάθε άσχετο ειδικό, να βγαίνει στα τηλεοπτικά κανάλια (που ήθελαν, θέλουν και θα θέλουν να γεμίζουν τσάμπα τηλεοπτικό χρόνο στο προγραμμά τους και να έχουν και τηλεθέαση)  και να λέει ''ό,τι του κατέβει''. Αποτέλεσμα η κοινωνία μπερδεύτηκε, αποπροσανατολίστηκε και εκεί βρήκαν έδαφος οι θιασώτες θεωριών τύπου ''ο Χίτλερ ζει σε σπηλιές και κάνει παρέα με τον Έλβις που ζει σε υποθαλάσσιο καταφύγιο'' και οργίασαν με τον κορωνοιό που σίγουρα υπάρχει και αφανίζει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη Γη. 

4. Η κυβέρνηση γενικά - σχεδόν στα πάντα - ''έχασε τη μπάλα'' από τον Αύγουστο. Τι να πρωτοθυμηθούμε το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, τις μάσκες μαμούθ των παιδιών, τα ακατανόητα μέτρα στην εστίαση και τόσα άλλα μέχρι το πρόσφατο με το άνοιγμα - κλείσιμο των γηπέδων στους θεατές.

5. Δυστυχώς δεν υπάρχει φάρμακο, ούτε ''μισό βήμα'' δεν έχει γίνει τουλάχιστον να αρρωσταίνεις αλλά να παίρνεις κάτι και να γίνεσαι καλά. Γρήγορα και χωρίς μελλοντικές παρενέργειες. Και είναι άγνωστο πότε και αν θα βρεθεί.

6. Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί εμβόλιο και είναι άγνωστο αν θα βρεθεί (εννοείται ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό και νόμιμο) ακόμη και μέσα στο 2021! Για σκεφτείτε ότι έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την εμφάνιση της μάστιγας του έιτζ και δεν έχει βρεθεί φάρμακο.

7. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει πρόβλημα. Ίσως μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει έλλειψη υποδομών, γιατρών και νοσηλευτών. Δεν μπορεί να το κρύψει κανείς αυτό. Είναι η σκληρή πραγματικότητα. Συνεπώς τον χειμώνα που έρχεται - με δεδομένο και την εμφάνιση της γρίπης που στέλνει επίσης ανθρώπους στα νοσοκομεία και δυστυχώς αρκετοί πεθαίνουν (πάλι ηλικιωμένοι και ήδη ασθενείς) - ας προσέξουμε όλοι μας. Ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο και τους γιατρούς. Ας φροντίσουμε τον εαυτό μας πρωταρχικά. Για να μη ''φρακάρουν'' σε λίγες εβδομάδες τα νοσοκομεία μόνο από κορωνοιό και γρίπη και όλοι οι άλλοι ασθενείς πεθαίνουν στο δρόμο ή στο σπίτι τους. Δυστυχώς δεν σταμάτησαν τα εγκεφαλικά, τα εμφράγματα, τα έκτακτα περιστατικά κάθε είδους από τροχαία για ένα σπάσιμο χεριού ή ποδιού μέχρι ουρολογικά, στομαχικά, δερματικά, οφθαλμικά και δεκάδες άλλα προβλήματα που χρήζουν νοσοκομειακής υποστήριξης.

8. Ευτυχώς η θνητότητα του κορωνοιού είναι πολύ χαμηλή. Πεθαίνουν (δυστυχώς) μόλις 2 στους 1000 που θα νοσήσουν και αυτοί είναι ηλικιωμένοι (ακούγεται απάνθρωπο και πολύ κακό αντιλαμβάνεστε όμως ρεαλιστικά πώς γράφεται ως στατιστικό στοιχείο) και άνθρωποι με ήδη βαριές ασθένειες. Ναι νοσούν και νέοι όλων των ηλικιών αλλά δεν χάνουν τη ζωή τους. Για τις απειροελάχιστες ακραίες περιπτώσεις που μένουν κάποια προβλήματα, είναι ακριβώς απειροελάχιστες. Δεν είναι ο κανόνας που προβάλουν τα ΜΜΕ.

9. Μας προστατεύουν (ευτυχώς για την υγεία μας) η τήρηση της απόστασης από τον συνάνθρωπο (δυστυχώς για τον ψυχισμό μας), η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους (σύντομα θα μας ανακοινώσουν και στους ανοικτούς), ο καλός αερισμός των χώρων, το πλύσιμο των χεριών πριν φάμε ή αγγίξουμε το προσωπό μας και η υγιεινή ζωή (σωστή διατροφή, επαρκής ύπνος). Όλα αυτά όμως - πλην της μάσκας και της αποφυγής χειραψίας, φιλιού ή αγκαλιάς) δεν τα κάναμε - θα έπρεπε να τα κάνουμε και πριν την πανδημία? Πρέπει να τα τηρούμε κάθε στιγμή τώρα που τα κρούσματα είναι με μαθηματική ακρίβεια θα αυξηθούν λόγω των κλειστών χώρων. Ο καλός καιρός τελειώνει.

10. Η ζωή δεν σταματάει σήμερα, δεν σταμάτησε στις 23 Μαρτίου με την καραντίνα, δεν θα σταματήσει όσο κι αν επιδεινωθεί (που δυστυχώς θα επιδεινωθεί) η κατάσταση και στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη. Όμως θα συνεχίσουμε να ζούμε, να εργαζόμαστε, να οδηγούμε, να αγαπάμε τους ανθρώπους, να διασκεδάζουμε (ο καθένας όπως και όσο μπορεί), να ελπίζουμε, να αισιοδοξούμε, να ονειρευόμαστε. Πάνω απ όλα όμως να πιστεύουμε και να προσευχόμαστε. Μη χάσουμε την Πίστη μας στον Θεό.

Και μακάρι του χρόνου τέτοια ημέρα όλα αυτά να τα θυμόμαστε σαν έναν εφιάλτη στον ύπνο μας που πέρασε. Μακάρι...