iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Ο διαπρεπής ερευνητής
Γιώργος Παυλάκης στην
iselida.gr για την πανδημία


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Ο κ. Γιώργος Παυλάκης είναι γιατρός, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Το Τμήμα Ανθρώπινου Ρετροϊού του οποίου ηγείται σχεδιάζει, αναπτύσσει και δοκιμάζει εμβόλια και ανοσοθεραπείες για το AIDS και τον καρκίνο. Διακεκριμένος επιστήμων με πολύ μετρημένες κουβέντες, αποφεύγει τα ΜΜΕ και κάνει επιλεκτικές εμφανίσεις. Τα όσα λέει από τον Μάρτιο αποδεικνύονται σχεδόν πάντα στην πράξη. Συνεπώς μια συζήτηση μαζί του, έστω και όχι με τον ''παραδοσιακό'' τρόπο μιάς δημοσιογραφικής συνέντευξης, αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας, είναι πολύτιμα και είναι τιμή μας που δέχθηκε την επικοινωνία με την ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr

Τι θα γίνει με αυτό το περιβόητο εμβόλιο?

Προσπαθώ να αποφεύγω λεπτομερείς κουβέντες για εμβόλια, για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος των οποίων είναι το Σωκρατικό "εν οίδα οτι ουδέν οίδα". Ένας κύριος λόγος είναι επίσης οτι "το εμβόλιο" θεωρείται, (και είναι, ως ένα βαθμό), η μεγάλη ελπίδα, που θα έρθει και θα μας γλιτώσει μονομιάς απο τον τωρινό εφιάλτη. Όλοι μας έχουμε ανάγκη την ελπίδα, οτι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά αυτό δεν πρέπει να επιτρέψει παρανοήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις, γιατί θα το πληρώσουμε στο μέλλον με απογοήτευση και χάσιμο της εμπιστοσύνης του πληθυσμού σε ο,τι λέμε.

Αρκετοί φοβούνται να εμβολιαστούν. Τι θα τους λέγατε?
Θέλω να σταθώ σε μια πρακτική προειδοποίηση, την οποία θα βρούμε πρακτικά μπροστά μας όταν με το καλό τα εμβόλια θα αρχίσουν να έρχονται, εγκεκριμένα και έτοιμα για ένεση. Όλα τα εμβόλια για τον κορωνοιό προκαλούν παροδικές παρενέργειες που περιλαμβάνουν πυρετό, ερύθημα η και πρήξιμο, πονοκεφάλους, κούραση και γενική κακουχία. Αυτά ειναι παροδικά. Αυτό δεν ειναι καινούργιο φαινόμενο. Όλα τα εμβόλια έχουν ενα ποσοστό απο παρόμοια συμπτώματα. Αυτό όμως είναι ενα ελάχιστο κόστος που πρέπει να υποστούμε για να γλιτώσουμε μια ώρα αρχύτερα.

Αυτό που δεν μας έχει πει κανείς είναι για πόσο θα μας προστατεύουν αυτά τα εμβόλια?

Δεν ξέρουμε πόσο καιρό κρατάει η προστατευτική ανοσία τόσο μετά τον εμβολιασμό , όσο και μετά απο φυσική μόλυνση. Θα τα μάθουμε ολα αυτά στους επόμενους μήνες.

Πότε εκτιμάτε ότι θα λήξει η καραντίνα?

Το ''κλειδί'' είναι η κινητικότητα του πληθυσμού, η οποία δεν έχει πέσει στα επίπεδα της άνοιξης κατά το παρόν lαπαγορευτικό. Όσο αυτό δεν γίνεται, δεν θα υπάρξει γρήγορη μείωση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων. Αν δεν εφαρμοστεί σωστά το απαγορευτικό, δηλαδή με τρόπο που να περιορίζει ουσιαστικά τον ιό, δεν θα δούμε γρήγορα και καλά αποτελέσματα.

Ποιά μέτρα θα προτείνατε στην κυβέρνηση?

Στενή παρακολούθηση και περιορισμός κινητικότητας. Συγκεντρώσεις πάντα λιγότερο από εννέα άτομα, και δημιουργία στενού και μόνιμου κύκλου φίλων. Φυσικά, μάσκες παντού. Προστασία των νοσοκομείων και των υγειονομικών. Πενταπλασιασμός των τεστ, έξω από τα νοσοκομεία, εβδομαδιαία τεστ για όσους θέλουν. 

Τι εκτιμάτε για άνοιγμα δημοτικών και εστίασης?

Με την παρούσα διασπορά του ιού, δηλαδή τα σημερινά δεδομένα, οι σκέψεις για άνοιγμα σχολείων, πανεπιστημίων, εστίασης, διασκέδασης, εκκλησιών, και γενικά κάθε μαζικής συγκέντρωσης, πρέπει να εγκαταλειφθούν, γιατί αρχίζουν και ακούγονται αντιφατικές ή και αστείες. 

Ποιά είναι η αποψή σας για τους πάσης φύσης ''ειδικούς''?

Χρειάζεται γνώση και σοβαρότητα σε θέματα υγείας, ώστε να μη βγαίνει ο κάθε άσχετος δημοσιογράφος (δεν είναι εύκολο να γίνεις σχετικός, θέλει δουλειά και χρόνο) και να προβάλλει στον αέρα κάθε άσχετο "ειδικό" να λέει το ''μακρύ του και το κοντό του''. Αυτά είναι ''δουλειές του ποδαριού'' και έχουν κόστος. Το τι έχουν ακούσει τα αυτιά μου το τελευταίο διάστημα δεν περιγράφεται. Έτσι υπονομεύεται η εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη. Υπάρχουν καλοί και μέτριοι επιστήμονες, όπως υπάρχουν καλοί και μέτριοι υδραυλικοί. Οι πιο επικίνδυνοι πάντως είναι αυτοί που έχουν τέλειες λύσεις για όλα. Και τελικά και πλημμυρίζουν την πολυκατοικία...
 
Σας ευχαριστώ θερμά.
 
Κι εγώ.