iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Αυτό είναι το πιο
μοναχικό σπίτι
του πλανήτη (video)


Το πιο “μοναχικό” σπίτι στον κόσμο δεσπόζει πάνω σε μια καταπράσινη πλαγιά ενός νησιού στη νότια Ισλανδία, αποτελώντας έναν ξενώνα που προσφέρει την πλήρη απομόνωση στους επισκέπτες του…

Το Ellidaey είναι ένα απόμερο νησί στο αρχιπέλαγος Vestmannaeyjar στη νότια Ισλανδία που φυσικά δεν κατοικείται από ανθρώπους, αλλά είναι διάσημο για το “μοναχικό” λευκό σπίτι που δεσπόζει στο καταπράσινο κέντρο του.

Η εν λόγω οικία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, που θέλησαν να μάθουν πώς είναι δυνατόν κάποιος (ή κάποιοι) να κατοικούν εκεί, όπου δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα αλλά ούτε και νερό.

Τον 18ο και το19ο αιώνα στο νησί Ellidaey κατοικούσαν πέντε οικογένειες, που ασχολούνταν αποκλειστικά με το ψάρεμα και την κτηνοτροφία. Ωστόσο, στο πέρασμα των χρόνων, και πιο συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1930, οι λίγοι κάτοικοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το νησί και να ζητήσουν μια καλύτερη ζωή και εργασία στις πόλεις τις Ισλανδίας.

Έτσι το νησί εγκαταλείφθηκε εντελώς μέχρι που χτίστηκε εκεί ένα λευκό σπίτι, που δεν είναι τίποτα άλλο από έναν απομονωμένο ξενώνα, τον οποίο κατασκεύασαν κυνηγοί για να μπορούν να μείνουν κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Ο ξενώνας διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα ούτε και νερό, ενώ τροφοδοτείται από μια γεννήτρια και το βρόχινο νερό. Προσφέρει απόλυτη ηρεμία στους επισκέπτες, ενώ συχνά-πυκνά, καιρού επιτρέποντος, εκτός από τους κυνηγούς, φτάνουν εδώ και τουρίστες με ημερήσιες εκδρομές, για να θαυμάσουν το φυσικό κάλλος της περιοχής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω νησί διαβιούν σπάνια θαλασσοπούλια, οι περίφημες φρατέρκουλες, που ζουν από τα ψάρια τα οποία αφθονούν στη θάλασσα ολόγυρα. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενη περιοχή.

Ellieaey νησί Ισλανδία λευκό σπίτι μέσα στο πράσινο
Ellieaey νησί Ισλανδία απομονωμένος ξενώνας χωρίς ρεύμα

ΠΗΓΗ travelstyle.gr