iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Επί 23 χρόνια έσκαβε
με τα χέρια του! Έφτιαξε
ένα αριστούργημα (εικόνες)


Με ένα σφυρί, ένα καλέμι κι ένα κουβά για τα μπάζα, ο Αρμένιος Λεβόν Αρακελιάν, έσκαβε επί δυόμισι δεκαετίες, μέρα και νύχτα, εντελώς ολομόναχος κι έφτιαξε ένα υπόγειο παλάτι.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια μέρα η σύζυγός του, έριξε την ιδέα να φτιάξει κάτω από το σπίτι τους, ένα μικρό υπόγειο για να αποθηκεύει πατάτες. Το ημερολόγιο έδειχνε 1985, όταν ο Λεβόν πήρε την απόφαση να κάνει το χατήρι της αγαπημένης του συζύγου. Μόλις ξεκίνησε το σκάψιμο, μια ακατανίκητη έλξη τον έκανε να μη μπορεί να σταματήσει με τίποτα. Μέρα νύχτα έσκαβε. Χωρίς να έχει κάνει κάποια σχέδια, πελεκούσε το μαλακό ηφαιστειακό έδαφος και προχωρούσε ασταμάτητα, χωρίς κι ο ίδιος να γνωρίζει που θα σταματούσε. Αυτή η δουλειά κράτησε 23 ολόκληρα χρόνια. Όσο κι αν προσπάθησε να τον σταματήσει η γυναίκα του, στάθηκε αδύνατον. Ο Λεβόν υποστήριζε ότι, μια Θεία δύναμη τον οδηγούσε για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη δουλειά που άρχισε.

Τον βοήθησαν τα δύο μαλακά υποστρώματα του εδάφους. Το πρώτο που συνάντησε ήταν το επιφανειακό μέρος στο οποίο υπήρχε μαύρο βασάλτη και πιό κάτω συνάντησε μαλακή πέτρα τούφα.

Έβγαλε με τα χέρια του σε κουβάδες, μπάζα αποτελούμενα από χώμα και πέτρες, που θα γέμιζαν συνολικά 600 φορτηγά.

Η κόρη του θυμάται ότι όλα της τα παιδικά και εφηβικά χρόνια, άκουγε μέρα νύχτα το σφυροκόπημα του πατέρα της στις υπόγειες στοές που είχε ανοίξει.

Ο Λεβόν μόλις τελείωσε τον υπόγειο Παράδεισό του, λίγο μετά πέθανε από ανακοπή.

ΠΗΓΗ pontosnews.gr - ΚΡΙΚΟΡ ΤΣΑΚΙΤΖΙΑΝ