iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Η πρώτη Αμερικανίδα
σομαλικής καταγωγής
που εκλέχθηκε στην Αμερική!


Κι όμως, ήρθε «η ώρα Ιλχάν» στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ώρα μιας νεαρής γυναίκας, μουσουλμάνας και κόρης μεταναστών που έγινε η πρώτη Αμερικανίδα σομαλικής καταγωγής η οποία εκλέχθηκε σε πολιτειακό κοινοβούλιο. Η πρωτιά αυτή ανήκει στην Ιλχάν Ομάρ και την πολιτεία της Μινεσότα. Και δεν πέρασε απαρατήρητη από το Time που τον περασμένο χρόνο την συμπεριέλαβε στις «46 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο», όπως δεν πέρασε απαρατήρητη από την σκηνοθέτρια Νόρα Σαπίρο που έκανε την ιστορία αυτής της 35χρονης γυναίκας ένα ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε το περασμένο Σάββατο στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.

Η «ώρα της Ιλχάν» λέγεται το ντοκιμαντέρ. Μιας Ιλχάν που ορκίστηκε πίστη στο αμερικανικό Σύνταγμα τον Ιανουάριο του 2017, όταν εξελέγη βουλευτής, κι ενώ τον ίδιο μήνα ο Τραμπ υπέγραφε τον νόμο με τον οποίο απαγόρευε μεταξύ άλλων και σε εκείνους που έχουν καταγωγή από την Σομαλία να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Η Ιλχάν, γράφει η Corriere della Sera, γεννήθηκε στο Μογκαντίσου, παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας. Ηταν πολύ μικρή όταν έχασε τη δασκάλα μητέρα της, το 1991 ήρθε ο εμφύλιος και από εκεί ξεκίνησε μια οδύσσεια, η οποία περιλαμβάνει έναν καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα – εκεί έμεινε τέσσερα χρόνια. Το 1995, όταν η οικογένεια κατάφερε να φτάσει στις ΗΠΑ, η Ιλχάν ήταν 12 χρονών.

Είναι ένα τυπικό δείγμα dreamer: Μαθαίνει γρήγορα αγγλικά, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, αναμειγνύεται ενεργά στον φοιτητικό σύλλογο και στη συνέχεια στην πολιτική – πάντα με την μαντήλα να καλύπτει τα μαλλιά της και την ίδια να γίνεται στόχος της ριζοσπαστικής ισλαμοφοβικής Δεξιάς. Ο αντίπαλός της ήταν ένας υπερσυντηρητικός μπλόγκερ, ο Πάουερ Λάιν. Λέει ψέματα ότι δεν βρίσκεται νόμιμα στην Αμερική, την κατηγορεί επειδή συζεί με τον σύντροφό της έπειτα από δυο αποτυχημένους γάμους. Αλλά ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχασε. Από μια άποψη έχασε και η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.