iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Κατάδυση σε θάλασσα
από πλαστικά
σκουπίδια (βίντεο)


Ο Βρετανός δύτης Ριτς Χόρνερ παρουσιάζει σε ένα σύντομο βίντεο με την απειλή που υπάρχει για το περιβάλλον από τα πλαστικά σκουπίδια στο Μπαλί.

Ο Horner κολυμπάει ανάμεσα σε "σύννεφα" από πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και καλαμάκια που έχουν πετάξει στα γαλαζοπράσινα νερά του διάσημου θέρετρου, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από πέντε εκατομμύρια τουρίστες.

Τα πλάνα της τεράστιας «πλαστικής» επιδρομής ελήφθησαν σε ένα σημείο καταδύσεων που ονομάζεται Manta Point, και απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την Ντανπασάρ πρωτεύουσα του Μπαλί.

Το βίντεο αποτελεί προειδοποίηση για τα ολοένα και πιο τοξικά επίπεδα πλαστικών αποβλήτων σε ορισμένες από τις πιο γραφικές ακτές της Ινδονησίας, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Ο Horner, που σπούδασε μηχανολόγος ζει στο Μπαλί, ένα δημοφιλές νησί διακοπών της Ινδονησίας, τη χώρα που παράγει ετησίως μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων τόνων πλαστικών αποβλήτων, τα οποία πέφτουν στους ωκεανούς.

Τα πλαστικά υπολείμματα θεωρούνται ιδιαίτερη απειλή για φάλαινες και ψάρια όπως τα σαλάχια μάντα, καθώς εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα τους.

Το κλιπ του Horner έρχεται λιγότερο από τρεις μήνες αφότου οι τοπικοί αξιωματούχοι κήρυξαν κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για τα πλαστικά σκουπίδια που κατακλύζουν την ακτογραμμή των πέντε χιλιομέτρων.

Η Ινδονησία είναι ένας από τις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο, τις θάλασσες με πλαστικά.

Το αρχιπέλαγος της με 17.000 νησιά που κατοικούν 250 εκατομμύρια άνθρωπο, αποτελεί την πηγή περίπου 10% των πλαστικών απορριμμάτων στον κόσμο.

Η Ινδονησία παράγει περίπου 130.000 τόνους πλαστικών και στερεών αποβλήτων κάθε μέρα, με περίπου τα μισά από αυτά να φτάνουν στους χώρους. υγειονομικής ταφής.

Τα πλαστικά σκουπίδια τα οποία κατέγραψε με την κάμερα ο Horner πλημμύρισαν το Μπαλί μετά από καταιγίδες που «ξέπλυναν» το γειτονικό νησί της Ιάβας.

 Επιμέλεια Snoopit24