iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 11 Μαΐου 2024

Το παλαιότερο δέντρο
της Ευρώπης είναι
1230 ετών (εικόνες)


Το παλιότερο δέντρο της Ευρώπης έχει η ηλικία τουλάχιστον 1.230 ετών!

Το γηραιό πεύκο εντοπίστηκε σε μια βραχώδη πλαγιά στο εθνικό πάρκο Πολίνο στη νότια Ιταλία, κοντά στην Καλαβρία.

Ο «Ιταλός» (Italus), όπως το λένε οι ερευνητές, έχει ένα ακόμα περίεργο χαρακτηριστικό: εξακολουθεί να αναπτύσσεται, και ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες!

Η θέση του σε μια απόκρημνη βραχώδη πλαγιά, ήταν ο λόγος που το βοήθησε να επιβιώσει τόσα χρόνια από ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και από πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην διάρκεια των αιώνων.

Η χρονολόγηση του δεν έγινε με ακρίβεια, καθώς το εσωτερικό του είχε μετατραπεί σε σκόνη. Έτσι, η ηλικία του υπολογίστηκε από άλλα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία και η διάμετρος του κορμού.

Παράλληλα, η ομάδα χρησιμοποίησε μια καινοτόμο τεχνική που επικεντρώθηκε στις ρίζες του δέντρου. Όπως και ο κορμός, οι ρίζες περιλαμβάνουν δακτυλίους ανάπτυξης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της ηλικίας.

Ευτυχώς, λόγω της θέσης του στη βραχώδη πλαγιά, οι ρίζες του «Italus» εκτίθενται βολικά για δειγματοληψία.

Χρησιμοποιώντας ράδιο-χρονολόγηση, οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν μια χρονολογία που αντικατοπτρίζει καλύτερα την πραγματική ηλικία του δέντρου.

Αν οι επιστήμονες καταφέρουν και εξηγήσουν το τρόπο ανάπτυξής του μέσα στους αιώνες, και τις διάφορες συνθήκες που επικρατούσαν, είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα δάση να επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή.

Επιμέλεια Snoopit24