iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Το ταχυδρομείο
στην κορυφή
του κόσμου! (εικόνες)


Η απομακρυσμένη κοιλάδα Σπιτί της Βόρειας Ινδίας, πάνω στα Ιμαλάια, είναι ένα από τα υψηλότερα κατοικημένα μέρη της Γης, με άγονα βουνά, επικίνδυνα περάσματα και ορμητικά ποτάμια.

Εκεί στις 4.4400 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στο χωριό Χικίμ βρίσκεται το μικροσκοπικό ταχυδρομείο που συνδέει ένα σύμπλεγμα μικρών χωριών σε αυτή την απομονωμένη περιοχή, με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι χωρικοί πηγαίνουν για να γράψουν επιστολές ή να καταθέσουν χρήματα στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Η δουλειά είναι δύσκολη, καθώς η μεταφορά του ταχυδρομείου γίνεται με τα πόδια, μέχρι την Καζά, που είναι η πρωτεύουσα της κοιλάδας Spiti, γιατί οι αυτοκινητόδρομοι είναι ελάχιστοι.

Τους χειμερινούς μήνες το ταχυδρομείο αναγκάζεται να κλείσει λόγω της έντονης χιονόπτωσης, που κάνει αδιάβατα ακόμα και τα μονοπάτια στα βουνά.

Οι δύο ταχυδρόμοι πηγαίνουν με τα πόδια τον δύσκολο δρόμο των 46 χιλιομέτρων -μετ’ επιστροφής- κάθε μέρα, μέσα από ορεινά περάσματα και βοσκοτόπια για να παραδώσουν το ταχυδρομείο.

Από την Kaza, η οποία συνδέεται οδικώς με άλλες μεγαλύτερες πόλεις του Χιμάλ Πραντές, το ταχυδρομείο μεταφέρεται με λεωφορείο και οι εισερχόμενες επιστολές μεταφέρονται πίσω στο Hikkim με τα πόδια.

Τα τέσσερα ή πέντε χωριά που εξυπηρετούνται από το ταχυδρομείο του Hikkim είναι αραιοκατοικημένα, ενώ η κάλυψη των κινητών τηλεφώνων είναι εξαιρετικά περιορισμένη και το Διαδίκτυο δεν έχει ακόμη φτάσει.

Τα χωριά στη Spiti Valley είναι συχνά αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα για περισσότερο από έξι μήνες το χρόνο, όταν η βαριά χιονόπτωση καθιστά το ταξίδι αδύνατο.

Στην περιοχή βρίσκονται ορισμένα από τα παλαιότερα βουδιστικά μοναστήρια της Ινδίας, μερικά από τα οποία ιδρύθηκαν πριν από 1.000 χρόνια.

Τα μοναστήρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής των χωριών και παρέχουν στους κατοίκους τη δυνατότητα συνάντησης, αλλά και προσευχής.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των χωριών μειώνεται, καθώς πολλοί νέοι μετακομίζουν σε μεγαλύτερες πόλεις αναζητώντας εργασία. Αλλά για όσους παραμένουν, το παραδοσιακό ταχυδρομικό δίκτυο λειτουργεί ως σύνδεσμος με τον εξωτερικό κόσμο.

Επιμέλεια Snoopit24