iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 20 Μαΐου 2024

Η συγκίνηση
του Κυριάκου Μητσοτάκη
στη Ραφήνα (εικόνες)


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την τρίπτυχη συμβολική επισκεψή του στη Ραφήνα με μία ιδιαίτερα ανθρώπινη συνάντηση με πυροπαθείς από την περιοχή.

Μετά την παρουσία του στη δοξολογία των Θεοφανείων στην Παντοβασίλισσα και τον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι, επισκέφτηκε τη Δομή αλληλεγγύης (αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλα κείμενα της iselida.gr) και κατέληξε για καφέ στο Di Angelo. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για την εθνική τραγωδία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να περάσει ένα δυνατό μήνυμα στην κοινωνία η οποία δεν πρέπει να ξεχάσει τον πύρινο όλεθρο με τους εκατό νεκρούς και τις χιλιάδες χαμένες περιουσίες. Ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς πήρε πρωτοβουλία να συστήσει τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης με ειλικρινές ενδιαφέρον συνομίλησε αρχικά επί αρκετή ώρα με τον δημοσιογράφο Αργύρη Κωστάκη επί δεκαετίες κάτοικο στο Κόκκινο Λιμανάκι που είδε το σπίτι που έμενε να γίνεται στάχτη.

''Πρόεδρε κατ αρχάς να σε ενημερώσω πως μιλάς με τον τελευταίο επιζώντα από το Κόκκινο Λιμανάκι. Σώθηκα για λίγα δευτερόλεπτα. Χάσαμε τον παράδεισο, αλλά θα τον ξαναφτιάξουμε, μόνο οι εκατό ψυχές θα μας στοιχειώνουν πάντα'' είπε ο Αργύρης Κωστάκης στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος του είπε ''χαίρομαι που είσαι εδώ και σώθηκες από θαύμα, γνωρίζω το Κόκκινο Λιμανάκι γιατί έκανε μπάνιο σε μικρότερη ηλικία με τη συζυγό του Μαρέβα που του το γνώρισε και ρώτησε αν σώθηκε κάτι από την πυρκαγιά. 

''Οι αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής 55 ετών δεν υπάρχουν πια Πρόεδρε, επειδή σας θεωρώ κανονικό άνθρωπο και όχι ψυχρό πολιτικό, σας εξομολογούμαι τρία πράγματα που δεν αγοράζονται με τα εκατομμύρια όλου του κόσμου. Το φλιτζανάκι που έπινε καφέ η αείμνηστη μητέρα μου, το παλτό του αείμνηστου πατέρα μου και οι φωτογραφίες των προγόνων μου. Μόνο η ψυχή μου ξέρει πόσο μου λείπουν και θα μου λείπουν. Φανταστείτε κ. Πρόεδρε να χάνατε κάποια πολύτιμη ανάμνηση από τους γονείς σας''.

''Έχεις δίκιο, δεν μπορώ να σε καταλάβω, όπως και κανένας, οι αναμνήσεις είναι ο αληθινός πλούτος μας'' είπε ο κ. Μητσοτάκης και ρώτησε ''τουλάχιστον δόθηκαν κάποιες αποζημιώσεις;'' Και η απάντηση στον πρόεδρο της Ν.Δ. ήταν '' ξέρετε τα 800 βιβλία της συλλογής μου που κάηκαν και το δημοσιογραφικό αρχείο 33 ετών δεν αντικαθίστανται ήταν ανεκτίμητα, ωστόσο τυπικά ναι πήρα όλες τις νόμιμες κρατικές αποζημιώσεις''.  

Είπαν και άλλα ανθρώπινα και ο κ. Μητσοτάκης εμφανώς συγκινημένος ευχήθηκε ''να ξεχάσεις γρήγορα αυτόν τον εφιάλτη και να συνεχίσεις με δύναμη και κουράγιο τη ζωή σου, έλα να βγάλουμε και μία σέλφι''.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με την Αμαλία Γιασεμή από την Αμπελούπολη, η οποία του εξέθεσε τα προβλήματα μετά την πυρκαγιά, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν και η συνομιλία που είχε με τον διευθυντή του Γυμνασίου Ραφήνας Βασίλη Χατζουλάκη. Τον ρώτησε για την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών πυρόπληκτων οικογενειών και ο διευθυντής του είπε πως τα παρακολουθεί ψυχολόγος ''δείχνουν δυνατά και το έχουν ξεπεράσει είμαστε δίπλα τους'' τόνισε ο κ. Χατζουλάκης.

Στο τραπέζι των πυροπλήκτων εκτός φυσικά από τον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Μητσοτάκη για την εικόνα της περιοχής και τα μελλοντικά σχέδια, καθόταν ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας Πικερμίου Κωνσταντίνος Μώρος, η αντιδήμαρχος Δήμητρα Τσεβά, ο δημοτικός σύμβουλος πρώην αντιδήμαρχος και μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Κοκκόλης, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής επιτροπής Ανδρέας Γκλαβάς, η πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Δέσποινα Γκικάκη, το στέλεχος της νομαρχιακής επιτροπής Παναγιώτης Γαβριήλ και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πικερμίου Αριστείδης Μπουράνης.