iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Το πλοίο που έμεινε
επί 333 χρόνια
στον βυθό (εικόνα)


Υπάρχουν πολλά είδη των μουσείων σε όλο τον κόσμο: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Ναυτικό Μουσείο, Μουσείο Τέχνης και χιλιάδες άλλα.

Όμως, το Μουσείο «Βάσα» στην Στοκχόλμη, αποτελείται από ένα μόνο τεχνούργημα, και μπορεί να πάρει όλη την ημέρα, για να το εξερευνήσετε!

Βρίσκεται στο νησί Τζουργκάρντεν και πρόκειται για το πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα «Vasa», το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο. Το πολεμικό πλοίο χωρίζεται σε έξι ορόφους, ο καθένας από τους οποίους προσφέρει μια ματιά στη ζωή πάνω στο σκάφους, ενώ φιλοξενεί και παράξενα ευρήματα.

Το Vasa είχε μια τύχη αντίστοιχη του «Τιτανικού», καθώς βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι και μάλιστα, λίγο πριν φτάσει στο λιμάνι μετά την καθέλκυση του από το ναυπηγείο του νησιού.

Καθώς το μεγάλο πλοίο προχωρούσε αργά προς την είσοδο του λιμανιού της Στοκχόλμης , σηκώθηκε δυνατός άνεμος. Το «Vasa» πήρε κλίση, ωστόσο ορθώθηκε και ξαναβρήκε την πορεία του. Μία δεύτερη ριπή ανέμου, όμως, το έγειρε προς τη μία του πλευρά και το νερό εισχώρησε από τα ανοικτά πυροβολεία.

Το «Vasa» βυθίστηκε γρήγορα, παίρνοντας μαζί του τουλάχιστον 30  από τα 145 μέλη του πληρώματος, έχοντας διανύσει μόνο 1.300 μέτρα από τον απόπλου του. Παρέμεινε στον βυθό για 333 χρόνια και μετά την ανακάλυψη του, ανελκύστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο.

Το πλοίο κατασκευάστηκε μεταξύ του 1626 και 1628, και είναι το μόνο του 17ου αιώνα που διατηρείται ως τις μέρες μας. Το 95% των αρχικών τμημάτων του διατηρούνται ανέπαφα, καθώς και τα εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά που το στολίζουν, καθιστώντας το «Vasa» ένα μοναδικό κόσμημα και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κόσμου.

Την εντολή για την κατασκευή του έδωσε ο βασιλιάς της Σουηδίας Γουστάβος Β’ Αδόλφος που ήθελε να δημιουργηθεί κάτι μοναδικό. Έτσι, το πλοίο είχε τρία κατάρτια για δέκα πανιά, 52 μέτρα ύψος από την καρίνα έως την κορυφή του καταρτιού, 60 μέτρα μήκος από την πρύμνη έως την πλώρη και ζύγιζε 1.200 τόνους.

Η επιθυμία του βασιλιά ήταν να υπάρχουν επάνω στο σκάφος περισσότερα πολυβόλα από το συνηθισμένο αριθμό,και έτσι οι ναυπηγοί τοποθέτησαν 64 μπρούτζινα κανόνια των 24 λιβρών (περίπου 10 κιλών) το καθένα. Το πλοίο είχε σημαντικά  υψωμένη υπερδομή, με δύο καταστρώματα πολυβολεία.

Τα ύφαλα γεμίστηκαν με μεγάλες πέτρες, οι οποίες λειτουργούσαν ως έρμα για να διατηρούν το σκάφος επάνω στο νερό. Ωστόσο το «Vasa» ήταν πολύ βαρύ στο πάνω μέρους και οι 120 τόνοι από έρμα που κουβαλούσε στα ύφαλα, δεν επαρκούσαν. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, πάντως, ήταν ένα από τα δυνατότερα πλοία που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Εκτός από ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο, το «Vasa» ήταν ένα εξαιρετικό έργο τέχνης. Σκοπός του ήταν να αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό και τη δύναμη της Σουηδίας.  Άλλωστε, τα πολεμικά πλοία του 17ου αιώνα δεν ήταν απλώς πολεμικές μηχανές, αλλά ήταν και πλωτά παλάτια.

Για το λόγο αυτό περίπου 700 γλύπτες και καλλιτέχνες εργάστηκαν για να διακοσμήσουν το πλοίο. Τα γλυπτά του «Vasa» αναπαριστούν λιοντάρια, βιβλικούς ήρωες, Ρωμαίους αυτοκράτορες, θαλάσσια όντα, αρχαίες ελληνικές θεότητες και πολλά άλλα. Η πρύμνη είναι διακοσμημένη με λιοντάρια ύψους τριών μέτρων, τα οποία κρατούν το οικόσημο της δυναστείας Vasa.

Η αναζήτηση του «Vasa» ξεκίνησε το 1950, 322 χρόνια μετά τη βύθιση του. Ένας ιδιωτικός ερευνητής το ανακάλυψε στο βυθό του λιμανιού της Στοκχόλμης. Μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας, το πλοίο βγήκε από το βυθό της θάλασσας στις 24 Απριλίου 1961.

Μαζί με το πλοίο ανασύρθηκαν περίπου 14.000 ξύλινα αντικείμενα μεταξύ των οποίων και 700 γλυπτά. Μετά από μια διαδικασία συντήρησης όλα τα αντικείμενα αυτά τοποθετήθηκαν ξανά πάλι επάνω στο «Vasa», στις αρχικές τους θέσεις.

Από τα τέλη του 1961 έως το 1988 το «Vasa» βρίσκονταν στο ναυπηγείο όπου έγιναν όλες οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του.

Το 1987 η Σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή ενός χώρου που είναι ανοιχτός για το κοινό. Έτσι το 1988 δημιουργήθηκε το Μουσείο «Vasa», το οποίο στεγάζει το πλοίο.

Πηγή: Snoopit24