iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Δύο λαμπερές
κυρίες για
καλό σκοπό!


Η πρόεδρος της "Καλλιπάτειρας" Κατερίνα Παναγοπούλου και η δημοσιογράφος Αμέλια Αναστασάκη. Συναντήθηκαν σε εκδήλωση και τα φλας άστραψαν.

Το Φίλαθλο Σωματείο Γυναικών "η Καλλιπάτειρα" συστάθηκε το 1976 με πρωτοβουλία της Ελευθερίας Κούσουλα. Το Σωματείο πήρε το όνομά του από την αρχαία Καλλιπάτειρα, θυγατέρα του Ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου, αδελφή, μητέρα και θεία Ρόδιων Ολυμπιονικών, η οποία προκειμένου να είναι παρούσα στο θρίαμβο του γιού της, αψήφησε την απαγόρευση εισόδου γυναικών στα στάδια και παρακολούθησε τους αγώνες μεταμφιεσμένη σε γυμναστή. O Oλυμπιακός νόμος ήταν πολύ αυστηρός έναντι των γυναικών, για να μην μπορούν αυτές, να παρακολουθούν τους αγώνες.  Η τιμωρία, αν τις συλλάμβαναν, ήταν να τις γκρεμίσουν από το ψηλό όρος Τυπαίο. Η Καλλιπάτειρα, μπροστά στη λαχτάρα της μάνας, να αντικρίσει το γιο της νικητή και πιστεύοντας, ότι είχε το δικαίωμα να παραβρίσκεται, αφού εκείνη του είχε εμφυσήσει την αξιακή παιδεία, που τον οδήγησε να γίνει Ολυμπιονίκης, αψήφησε τον κίνδυνο και την απειλή ακόμη και του θανάτου. Τη στιγμή όμως των πανηγυρισμών, γλίστρησε ο μανδύας της και φανερώθηκε το φύλο της. Η θαρραλέα εκείνη πράξη της Καλλιπάτειρας, που απέφυγε τη σκληρή τιμωρία, επειδή ανήκε σε γενιά Ολυμπιονικών, παραμένει σύμβολο της γυναικείας προσφοράς στον αγώνα για τη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους και της ευγενούς αθλητικής άμιλλας.

Μετά την αποχώρηση από την προεδρία της κ. Κούσουλα ανέλαβε το 2005, η Αγάπη Βαρδινογιάννη, έχοντας την πεποίθηση για την ανάγκη εμπλουτισμού του Σωματείου με νέες ιδέες στη φιλοσοφία του, στους σκοπούς και στις δραστηριότητες του, με κύριο στόχο, τη συνέχιση του κοινωνικού έργου και της συνολιικής προσφοράς, παραιτήθηκε από την προεδρία του Σωματείου.

Στη συνέχεια νέα Πρόεδρος, ύστερα από εκλογική διαδικασία, εξελέγη η Κατερίνα Π. Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, η οποία ήταν, ένα από τα μέλη τα οποία συνέβαλαν στην επαναδραστηριοποίηση του Σωματείου το 1997, καθώς και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ύστερα από την εκλογή και συγκρότηση σε Σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, έγινε τροποποίηση των άρθρων του Καταστατικού που αφορούσαν τους σκοπούς του Σωματείου. Συγκεκριμένα, στους σκοπούς του Σωματείου συμπεριλήφθηκε μεταξύ των άλλων:

  • Η προώθηση των αρχών και αξιών του «Ευ Αγωνίζεσθαι» ή Fair Play, όπως αποδίδεται διεθνώς.
  • Η ενίσχυση του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία.
  • Η προώθηση των αρχών του Παραολυμπιακού κινήματος, με στόχο την ανάδειξη της προσπάθειας, της επίδοσης του αθλητή και όχι της αναπηρίας.