iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ο ηθοποιός φαινόμενο
της σειράς Peacy Blinders
Κίλιαν Μέρφι (αφιέρωμα)


Στην πέμπτη σεζόν της δημοφιλούς σειράς «Peaky Blinders» μεταφερόμαστε στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 1929 με τον Τόμας Σέλμπι εκλεγμένο βουλευτή των Σοσιαλιστών.

Ο γκάνγκστερ με τα ψυχολογικά προβλήματα από τα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που έκανε κουμάντο στη μαφία του Μπέρμιγχαμ περπατάει στη Βουλή με την ίδια άνεση που έπινε ποτά σε κακόφημα μπαρ. Η σειρά ξεκίνησε ήδη να προβάλλεται στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ παγκοσμίως θα είναι διαθέσιμη από την πλατφόρμα του Netflix στις 4 Οκτωβρίου.
Πριν από 23 χρόνια ο Κίλιαν Μέρφι είχε αποτύχει στις εξετάσεις της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κορκ, είχε απορρίψει την πρόταση να υπογράψει συμβόλαιο με την funk jam μπάντα Sons of Mr Green Genes, είχε ήδη γνωρίσει τη μέλλουσα σύζυγό του Ιβόν ΜακΓκίνες και ετοιμαζόταν να περάσει από οντισιόν για το καστ των «Disco Pigs», θεατρικό για τους ανήσυχους έφηβους του Κορκ. Ολα μέσα σε έναν μήνα. Τον Αύγουστο του 1996.

Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες η ζωή του άλλαξε άρδην. Τα σχέδια για μουσική καριέρα και δικηγορία μπήκαν στην άκρη και ξεκινούσε η σχέση ζωής του με τη ΜακΓκίνες και το θέατρο. Πλέον, οι Αγγλοι ράφτες ανάβουν λαμπάδα στο άκουσμα του ονόματός του, καθώς ο χαρακτήρας του στη σειρά «Peaky Blinders» έχει κάνει πολλούς άντρες να ανακαλύψουν ξανά την κομψότητα των three piece κοστουμιών. Την ίδια στιγμή, η σειρά έχει γίνει ποπ φαινόμενο με δικό της βιντεοπαιχνίδι, ταινία και μουσικό φεστιβάλ. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ λάνσαρε σειρά ρούχων εμπνευσμένη από τη σειρά και ο Βάσκος προπονητής της Αρσεναλ, Ουνάι Εμερι, την παρακολουθεί πιστά, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσει και τα αγγλικά του.

Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής έμεινε έκπληκτος με τη δημοφιλία της σειράς και τον ρόλο που ανέλαβε ύστερα από χρόνια αποχής από την τηλεόραση. Μετά τον ρόλο στο θεατρικό «Disco Pigs» πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια σε παγκόσμια τουρνέ με το θέατρο, αλλά και τα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας. Αυτή η συμμετοχή οδήγησε στον ρόλο του στην ταινία «28 Μέρες Μετά» του Ντάνι Μπόιλ το 2002. Κάπου τότε ξεκίνησε και η επαγγελματική του σχέση με τον Κρίστοφερ Νόλαν, που του έδωσε τον ρόλο του κακού στην τριλογία του Μπάτμαν και, φυσικά, τον συμπεριέλαβε στο καστ της ταινίας «Δουνκέρκη».

Η σειρά «Peaky Blinders» έχει δεχτεί σκληρή κριτική για την προώθηση της τοξικής αρρενωπότητας της συμμορίας που μπλέκεται εύκολα σε βίαιους καυγάδες, πληρώνει για το σεξ και πίνει περισσότερο από αλκοολικό σε έξαρση, προωθώντας ένα βρετανικό πρότυπο ανδρισμού που ίσως δεν πρέπει να προβάλλεται με lifestyle περιτύλιγμα για να νομιμοποιείται. «Δεν είμαι Βρετανός», απαντά ο Μέρφι στους δημοσιογράφους του «Guardian». «Ο καθένας δικαιούται να έχει άποψη. Αν αυτό βλέπουν κάποιοι, ίσως πρέπει ο δημιουργός του να ερωτηθεί και να δώσει απαντήσεις. Ο Στίβεν Νάιτ. Από τον Τομ Χάρντι και τον Αντριεν Μπρόντι μέχρι τη Σόφι Ραντλ, όλοι έχουν δώσει το στίγμα τους στη σειρά. Οσον αφορά τον χαρακτήρα μου, δεν θεωρώ ότι η βίαιη συμπεριφορά του δικαιολογείται από κάποιο μετατραυματικό στρες. Πρωταγωνιστούμε σε μια σειρά που βασίζεται στο γκανγκστερικό ύφος και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε». Για τον ρόλο του ως Τόμας Σέλμπι προετοιμάζεται επί έξι εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Τρέφεται με πρωτεΐνη και επισκέπτεται καθημερινά το γυμναστήριο.

Πρόσφατα πήρε θέση σχετικά με ζήτημα που ανήκει στη σφαίρα ενδιαφέροντος του κινήματος #MeToo όταν ο σκηνοθέτης του θρίλερ «Anna» -όπου ο Κίλιαν Μέρφι έχει τον ρόλο του πρωταγωνιστή- Λικ Μπεσόν κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση. «Σοκαρίστηκα, και φυσικά στεναχωρήθηκα όταν έμαθα τα νέα. Είμαι στο πλευρό των γυναικών. Υποστηρικτικός στους αγώνες τους», δήλωσε. Το όνομά του ακούστηκε επίσης στις πρόσφατες θεωρίες για το ποιος θα ενσαρκώσει τον επόμενο Bond - μαζί με τον Τζέιμς Νόρτον και τον Ρίτσαρντ Μάντεν. Ο ίδιος, ωστόσο, ελπίζει σε έναν θηλυκό πράκτορα 007. «Νομίζω πως ήρθε η ώρα για μια γυναίκα Bond», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του ένας σκηνοθέτης του είπε ότι για να γίνεις ηθοποιός απαιτούνται τριάντα χρόνια προϋπηρεσίας. «Το πιστεύω. Πρέπει να μάθεις την τέχνη σου και το σινάφι σου, να ζήσεις και να αποκτήσεις εμπειρίες. Δουλεύω ως ηθοποιός πάνω από είκοσι χρόνια, άρα θέλω λιγότερο από δέκα για να γίνω ηθοποιός», λέει με μετριοφροσύνη ο άνθρωπος που επί χρόνια επέλεγε εσκεμμένα ανεξάρτητα φιλμ, που το 2006 του έφεραν και ένα Χρυσό Φοίνικα («Ο Άνεμος Χορεύει Το Κριθάρι»).

Ένιωσε όμορφα όταν έκλεισε τα σαράντα. Εγινε πιο υπομονετικός. «Παλιότερα θύμωνα και απογοητευόμουν για ρόλους που δεν ήρθαν ή επειδή οι άνθρωποι δεν μου φέρονταν όπως περίμενα να φερθούν». Η μητέρα του ήταν καθηγήτρια γαλλικών και ο πατέρας του σχολικός επιθεωρητής στην Ιρλανδία. Περίμεναν ότι ο γιος τους θα γίνει δικηγόρος. Ο ίδιος ήθελε μόνο να παίζει στο θέατρο. Για να φτιάξει την καριέρα του ο Μέρφι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ιρλανδία και να μεγαλώσει τα δύο παιδιά του στο Λονδίνο. Κάποια στιγμή όμως αποφάσισε ότι πρέπει να περάσουν χρόνο με τους παππούδες τους και να γνωρίσουν την κουλτούρα τους. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να αφήσει τελικά τη Βρετανία επιστρέφοντας δεκατέσσερα χρόνια μετά στο Δουβλίνο. Προκειμένου να πείσει τα παιδιά του να δεχτούν «αναίμακτα» τη αλλαγή χώρας κατοικίας τους υποσχέθηκε ένα σκυλάκι. Ομως είναι ο μόνος που βγάζει βόλτα το μαύρο λαμπραντόρ. Του αρέσει η απλή ζωή, να βγάζει έξω τον σκύλο, να τρέχει τα βράδια, να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και να πλένει τα πιάτα.

Η Ιρλανδή 46χρονη σύζυγος του και μητέρα των δύο παιδιών του, Ιβόν ΜακΓκίνες, είναι καλλιτέχνις. Γνωρίστηκαν τυχαία το 1996, όταν εκείνος έπαιζε σε ροκ μπάντα και εκείνη βρέθηκε τυχαία στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν. Παντρεύτηκαν το 2004 μετά από πρόταση γάμου που της έκανε κατά τη διάρκεια ορειβασίας και απέκτησαν τους δύο γιους τους το 2005 και το 2007. Αποφεύγουν τη δημοσιότητα. Ο Κίλιαν Μέρφι πιστεύει ότι όσο λιγότερα ξέρεις για την προσωπική ζωή ενός ηθοποιού τόσο πιο εύκολα μπορείς να τον παρακολουθείς να μεταμορφώνεται στον ήρωα που υποδύεται σε μια ταινία.

ΠΗΓΗ protothema.gr