iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Σκάνδαλο ''κεραυνός''
στην ψηφοφορία
της Γιουροβίζιον


Σε μια μεγάλη αποκάλυψη προχώρησε η EBU όσον αφορά τα αποτελέσματα της Eurovision 2022. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση εντόπισε παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι κριτικών επιτροπών και προχώρησε στις ανάλογες κινήσεις για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές αποτέλεσμα. 

Αν και η EBU δεν έχει δηλώσει τα ονόματα των χωρών, υπήρξαν ισχυρές εικασίες για το ποιοι είναι. Πολλοί παρατήρησαν ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Eurovision.tv, τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής ακριβώς έξι χωρών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με το eurovisionworld οι έξι χώρες στις οποίες αφαιρέθηκαν οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής είναι: Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία και Σαν Μαρίνο.

 

Η Βικτώρια Χαλκίτη, πρόεδρος της ελληνικής κριτικής επιτροπής, υπογράμμισε στην ΕΡΤ πως η όλη διαδικασία της ψηφοφορίας είναι ιδιαίτερα αυστηρή: «Ο καθένας είναι μόνος του. Έχει συμβολαιογράφο, έχει άνθρωπο και από την ΕΒU και μας ελέγχει ότι ούτε συζητάμε, ούτε σχολιάζουμε. Μπροστά μας έχουμε κάποιο άτομο που μας επιτηρεί. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά, για παράδειγμα “α, αυτό είναι τέλειο!”»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η EBU αποφασίζει να αφαιρέσει τις βαθμολογίες κριτικής επιτροπής. Το 2014, η EBU μπλόκαρε τη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής της Γεωργίας, αφού διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα των μελών της έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους. Έναν χρόνο αργότερα, αυτό συνέβη τόσο με το Μαυροβούνιο όσο και με τη Βόρεια Μακεδονία.

Με πληροφορίες από EBU, EurovisionTv, EurovisionWorld, Wiwibloggs, VRT.