iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Θα λήξει στις 6
Απριλίου η απαγόρευση
της κυκλοφορίας; Ίντριγκα


Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr για όσους την παρακολουθούν καθημερινά θα έχουν διαπιστώσει πως προσπαθεί να καλύψει δημοσιογραφικά με ηρεμία, αλλά πάνω απ όλα ρεαλιστικά τις πολύ δύσκολες ημέρες που βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοιού.

Ως πρώτη απόφαση ήταν να μεταδίδουμε μόνο επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης και επιστημόνων, αποφεύγοντας ευλαβικά κάθε άλλη ανάρτηση που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό. Αντιθέτως δεν υπάρχει ημέρα που να μη δημοσιεύσουμε μια αισιόδοξη, ελπιδοφόρα, θετική είδηση κυρίως από το εξωτερικό για το θέμα. Ευτυχώς υπάρχουν και θετικές ειδήσεις αν και ακόμη ελάχιστες. Πιστεύουμε ακράδαντα πως θα πληθύνουν με τον καιρό. Δεν θέλουμε κανένα μπράβο γι αυτή τη στάση μας, το καθήκον μας κάναμε.

Σταματήσαμε από το 3ο κρούσμα πριν δύο εβδομάδες να ''μετράμε το σκορ'' καθώς εκτιμήσαμε ότι αυτό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού τα κρούσματα (ασυμπτωματικοί, νοσηλεία κατ οίκον και δυστυχώς κάποιοι συνάνθρωποι στα νοσοκομεία) θα ήταν χιλιάδες. Το ίδιο κάναμε και μετά τον πρώτο νεκρό, αφού μοιραία θα ακολουθούσαν κι άλλοι. 

Προιδεάσαμε για απαγόρευση της κυκλοφορίας - με εξαιρέσεις - πριν από μία εβδομάδα, όταν φαινόταν ότι ''το πράγμα άπλωνε'' τόσο με τα κρούσματα όσο κυρίως με την αδιαφορία μεγάλου μέρους της κοινωνίας στα μέτρα αυτοπεριορισμού και τήρησης κανόνων υγιεινής. Αναγνώστες μας έψεξαν για δημοσιεύματα δήθεν ''τρομοκράτησης''. Δεν γνωρίζουμε αν πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τον εαυτό τους μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Ας τολμήσουμε λοιπόν να θίξουμε τα δεδομένα. Ήδη παρακολουθούμε στο διαδίκτυο ορισμένες αναρτήσεις που - καλώς για την  ψυχολογία - αναφέρουν για ''υπομονή ως τις 6 Απριλίου''. Αυτό φυσικά είναι το καλό, το αισιόδοξο σενάριο που όλοι οι Έλληνες ευχόμαστε και προσευχόμαστε να γίνει. Θα έπρεπε όμως να έχουμε στο μυαλό μας και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρειαστεί - με εισήγηση των επιστημόνων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και υπολογίζοντας τα νέα στοιχεία της εξάπλωσης της νόσου - να παρατείνει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και πέραν της 6ης Απριλίου για άλλες 15 ημέρες. Δηλαδή έως και τις 21 Απριλίου την Τρίτη του Πάσχα. 

Αυτές προφανώς είναι υποθέσεις που κάνουμε γιατί ουδείς γνωρίζει την ακριβή εξέλιξη της νόσου. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά μαζεύουμε δύναμη και για δύσκολες καταστάσεις.

Είμαστε πεπεισμένοι πως οι συμπατριώτες μας θα πειθαρχήσουν αυστηρά στην απαγόρευση κυκλοφορίας και στους δρόμους θα βρίσκονται μόνο οι πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Που και αυτές όμως δεν θα κάνουν κατάχρηση των σημειωμάτων. Πόσες φορές σε μία ημέρα θα βγάλεις βόλτα το σκυλάκι? Πόσες φορές σε μία ημέρα θα κάνεις τζόκινγκ? Πόσες φορές σε μία ημέρα θα πας στο σούπερ μάρκετ? Μακάρι να μην υπάρξουν άνθρωποι που θα βγάλουν το σκυλί βόλτα 10 φορές (ας το λυπηθούν), θα κάνουν τζόκινγκ ή ταχύ περπάτημα (γυμναστική δεν θεωρείται κι αυτό?) 5 φορές την ημέρα, θα πάνε στο σούπερ μάρκετ 3 φορές την ημέρα (να παίρνουν από ένα προιόν) για ''κάλυψη''. 

Και εντάξει στις μεγάλες πόλεις που η αστυνομία έχει το δυναμικό και τον μηχανισμό να κάνει σοβαρούς και εκτεταμένους ελέγχους. Στην Περιφέρεια ή ακόμη και σε δήμους της Αττικής, είτε μια κοντά είτε πιο μακριά από το κέντρο, αυτό πώς θα γίνει επαρκώς με ελάχιστη δύναμη αστυνομικών? Συνεπώς και αυτό το μέτρο επαφίεται στο φιλότιμο, τη λογική και την αξιοπρέπεια όλων μας. Στην Ιταλία απαγορεύτηκε και το τζόκινγκ, ενώ στους δρόμους έχει βγει ο στρατός. Θα ήταν οδυνηρό για την ψυχολογία μας να φτάσουμε σε αυτό το ζοφερό σημείο. Υπάρχει κάποιος παράφρων που το επιθυμεί?

Επίλογος. Μακάρι τα θύματα στο τέλος του εφιάλτη να είναι το δυνατόν λιγότερα. Αυτό εξαρτάται από όλους μας. Να καθίσουμε σπίτι και να μη διασπείρουμε τον ιό. Να αντέξει το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία. Να ''φρενάρουμε'' στο ''παρά ένα'' αν δεν είμαστε ήδη στο ''και ένα'' την ανεξέλεγκτη διασπορά. 

Γιατί τότε αυτοί οι νεαροί που έπαιζαν ρακέτες αμέριμνοι στις παραλίες την Παρασκευή, οι ηλικιωμένοι που λιάζονταν στα παγκάκια και οι μεσόκοποι που φόρτωσαν τα ΙΧ για την επαρχία θα είναι μέρος ενός δυστοπικού κάδρου, που ομοιό του δεν υπήρξε ποτέ ξανά στην Ελληνική ιστορία...

Κουράγιο σε όλους μας...