iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Πώς φτάσαμε στα νέα
αυστηρότερα μέτρα
περιορισμού Το χρονικό Ίντριγκα


Πριν από έναν μήνα ήχησε στην Ελλάδα ο πρώτος ''συναγερμός'' για τον φονικό κορωνοιό.

Ήταν 27 Φεβρουαρίου όταν απαγορεύτηκαν τα καρναβάλια και αποκριάτικες εκδηλώσεις στους δήμους εν όψει της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. ''Κάτι έβλεπαν'' οι επιστήμονες και η κυβέρνηση.

Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στην επαρχία (ή έμεινε στις πόλεις) και γλέντησαν σε σπίτια, ταβέρνες, καφετέριες (λογικό θα έλεγε κανείς αφού υπήρχε άγνοια κινδύνου). Όμως οι ''αναρχικοί'' που έκαναν καρναβάλια μόνοι τους σε παρέες λέγοντας με καμάρι στις τηλεοπτικές κάμερες ότι ''εμείς δεν φοβόμαστε τον ιό'' παραπάει...

Σημείο 1 Δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν είχαν κάτσει όλοι σπίτια τους και κυρίως οι καρναβαλιστές δεν έκαναν μαγκιές?

Στις 8 Μαρτίου η κυβέρνηση κλείνει τα ΚΑΠΗ σε όλη την Ελλάδα καθώς οι ηλικιωμένοι είναι ο νούμερο ένας στόχος του φονικού ιού. Τα επόμενα πρωινά καφετέριες και πάρκα ''βουλιάζουν'' από ηλικιωμένους που στριμώχνονται σε τραπέζια, παγκάκια και πεζούλια...

Στις 4 Μαρτίου ο - σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον ιό - Ηλίας Μόσιαλος κραύγασε ''κλείσε τώρα τα σχολεία και πανεπιστήμια'' και έγινε ''αποδιοπομπαίος τράγος'' , οπότε ''τα βρόντηξε'' και σιώπησε. Η κυβέρνηση υπό το βάρος του κινδύνου διασποράς τελικά έκλεισε τα σχολεία και πανεπιστήμια στις 11 Μαρτίου. 

Σημείο 2 Δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν είχαν κλείσει τα σχολεία και πανεπιστήμια μία εβδομάδα νωρίτερα, από την παρότρυνση Μόσιαλου δηλαδή?

Τα επόμενα δύο πρωινά οι καφετέριες σε όλη την Ελλάδα ''βούλιαξαν'' από μαθητές και φοιτητές. Τότε η κυβέρνηση αντελήφθη ότι πάει να γίνει ''μια τρύπα στο νερό'' και στις 14 Μαρτίου κλείνει καφετέριες, σινεμά, θέατρα κλπ για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Σημείο 3 Δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν την ίδια ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία έκλειναν και οι καφετέριες ή έστω το επόμενο απόγευμα που διαπιστώθηκε το χάος?

Προσθέστε τώρα σε όλο αυτό το περιβάλλον και τις ανοικτές Εκκλησίες με την αθρόα προσέλευση (ανθρώπινο και φυσιολογικό για τους ηλικιωμένους) οι οποίοι μάλιστα λάμβαναν και τη Θεία Μετάληψη (θυμάστε πόσος θόρυβος γι αυτό το θέμα ή το ξεχάσατε?). Όταν η κατάσταση και πάλι έφτασε στο μη περαιτέρω στις 16 Μαρτίου ο πρωθυπουργός μετά και την άτολμη απόφαση της Ιεράς Συνόδου,''πήρε πάνω του'' το καθολικό κλείσιμο των Εκκλησιών. Παράλληλα το Σάββατο 14 Μαρτίου γίνεται ''το σώσε'' με τον έναν πάνω στον άλλο στα σούπερ μάρκετ στην πληροφορία ότι επίκεινται μέτρα περιορισμού. Και η κυβέρνηση πάλι ''κατόπιν εορτής'' βάζει περιορισμό στον αριθμό πελατών μέσα με κάρτα εισόδου.

Σημείο 4 Δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν οι Εκκλησίες είχαν κλείσει και αυτές μαζί με τα ΚΑΠΗ στις 8 Μαρτίου και τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ είχαν ληφθεί από τις 9 Μαρτίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν?

Ο κορωνοιός παρά τα μέτρα επελαύνει. Και το τριήμερο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 19,20 και 21 Μαρτίου που επικρατούσε καλοκαιρινός καιρός χιλιάδες άτομα ταξιδεύουν οδικώς, με λεωφορεία των ΚΤΕ και με πλοία (από το Σάββατο μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών) προς την Περιφέρεια.  Οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται ότι ''βόμβες διασποράς'' από το λεκανοπέδιο Αττικής κυρίως βρίσκονται σε όλη τη χώρα. Ταυτοχρόνως οι παραλίες θυμίζουν Ιούλιο από κόσμο. Και έτσι εισηγούνται στον πρωθυπουργό μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που λαμβάνονται από τις 23 Μαρτίου. Το κακό όμως είχε γίνει ήδη...

Σημείο 5 Δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν τα μέτρα περιορισμού είχαν ληφθεί μία εβδομάδα νωρίτερα στις 16 Μαρτίου?

Και τελικά μετά απ όλα αυτά και με το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού να πειθαρχεί στα μέτρα, δυστυχώς συνέχισαν να υπάρχουν απελπιστικές εικόνες σε παραλιακούς δρόμους (Θεσσαλονίκη), ουρές ντροπής (με ευθύνη των τραπεζών που δεν έβαλε έξτρα υπαλλήλους για τρεις ημέρες, της κυβέρνησης που δεν προνόησε να στείλει αστυνομικούς για τήρηση της απόστασης έξω τουλάχιστον από κεντρικά καταστήματα, αλλά φυσικά και των ίδιων των πολιτών που αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία) και λαικές αγορές. Τώρα φτάσαμε ''στο αμήν'' και η κυβέρνηση δυστυχώς επιστρατεύει και το τελευταίο ''όπλο''. Περιορίζει κι άλλο ασφυκτικά την ελεύθερη μετακίνηση με χρονικό περιθώριο και μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, γιατρό, τζόκινγκ και περπάτημα κοντά στο σπίτι αυστηρά, αλλά και κάποιες ειδικές περιπτώσεις μετακίνηση διαζευγμένων γονέων στο παιδί τους κλπ) Φυσικά και οι διαδρομές από καιν προς την εργασία.

Σημείο 6 Δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν από τις 23 Μαρτίου είχαν επιβληθεί οι αυστηρότεροι περιορισμοί? Θα απαντήσει η κυβέρνηση ότι δεν περίμενε τέτοια ανοησία, απειθαρχία και αδιαφορία από μερίδα των συμπατριωτών μας. Μάλλον μας κοροιδεύει αν η απάντηση είναι ''όχι''...

Επίλογος. Αν όλα αυτά τα πρωτοφανή μέτρα που θα κοστίσουν - αναπόφευκτα στην οικονομία τα επόμενα χρόνια - αλλά και στην ψυχολογία μας, στην υγεία μας, η κυβέρνηση τα είχε πάρει (αφού τα πήρε που τα πήρε γρήγορα όχι σαν τους πολιτικούς κλόουν Τζόνσον και Τραμπ) μια εβδομάδα νωρίτερα δεν θα ήταν όλα καλύτερα? Λιγότερα κρούσματα, λιγότεροι νεκροί, μικρότερες επιπτώσεις στους πολίτες που αντί να βγούνε από τα σπίτια τους στις 12 Μαίου (το πιο πιθανό σενάριο) ή στις 19 Μαίου) το χειρότερο θα έβγαιναν στις 5 Μαίου (αφού είχε περάσει και ο κίνδυνος της μαζικής εξόδου της Πρωτομαγιάς).

Μακάρι βέβαια, ποιός δεν το εύχεται να αρθούν τα μέτρα περιορισμού στις 5 Μαίου και να έχουμε εντυπωσιακά θετική πτώση της καμπύλης μετάδοσης. Όπως και νάχει ο πραγματικός Γολγοθάς τώρα αρχίζει και ως την εβδομάδα μετά το Πάσχα παίζονται όλα. 

Όπως πολύ σοφά είπε ψυχίατρος Φωτεινή Τσαλίκογλου ''είναι η στιγμή που η μπίλια στο καζίνο γυρίζει και ο κρουπιέρης ανακοινώνει ότι δεν μπορεί κανένας να ποντάρει άλλο. Απλώς κοιτάς που θα κάτσει η μπίλια, χωρίς να μπορείς να κάνεις κάτι''.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κάτσεις σπίτι λέμε εμείς. Να πιεστούμε αλλά να κάνουμε κουράγιο. Να υποφέρουμε αλλά να προσευχηθούμε και να έχουμε Πίστη. Τον Μάιο ο εφιάλτης δείχνει να τελειώνει...