iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Η πολιτική ''Αχίλλειος
πτέρνα'' και τα
τηλεοπτικά συμβόλαια Ίντριγκα


Στα τηλεοπτικά συμβόλαια υπάρχει μια παράδοση.

Ο εργοδότης όποιος κι αν είναι αυτός από το πιό μικρό κανάλι μέχρι τον μεγαλύτερο σταθμό χαρακτηρίζεται για λόγους συντομίας "η Εταιρία" και ο εργαζόμενος επίσης όποιος κι είναι αυτός από διευθυντής μέχρι απλός παρουσιαστής εκπομπής "ο Συνεργάτης". Αυτή είναι η λέξη "κλειδί" που απασχολεί την πρώτη στήλη ίντριγκα για το 2018 στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Η λέξη "συνεργάτης" που θα συναντήσουμε στο μέλλον - και ιδιαίτερα το 2019 - πολλές φορές. 

Στην περιπτωσή μας - καλά μην περιμένετε να αναφερθούμε ονομαστικά, δεν τρελαθήκαμε - ο "εργοδότης" και ο "συνεργάτης" ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί. Δεν είναι ακριβώς η παροιμία 'φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη" γιατί δεν μπορεί να διευκρινιστεί ακόμη ποιός θα αποδειχτεί το "θεριό" που στα παραμύθια σχεδόν πάντα είναι πιο δυνατό. 

Η πολιτική πέραν του κλασικού ότι είναι "η τέχνη του εφικτού" είναι κυρίως ένα παιχνίδι λεπτών ισορροπιών. Οι έχοντες την εξουσία πατάνε σε ένα τόσο λεπτό στρώμα πάγου που "κόβεται η ανάσα". Άρα επειδή τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα στην πολιτική και δη την τοπική αυτοδιοίκηση είναι θέμα ισορροπιών, και στη Ραφήνα μας "εταιρία" και "συνεργάτης" συνεχίζουν τις "εκπομπές". 

Κι επειδή δεν μιλάμε για "παραμύθια" με δράκους και θηρία, αλλά για σκληρή πολιτική, για να ξαναθυμίσουμε το παράδειγμα της τηλεόρασης, 11 φορές στις; 10 κερδισμένη από τα συμβόλαια είναι η πλευρά της εταιρίας. Δηλαδή ο εργοδότης. Αυτός που έχει την εξουσία. Και όσο καλός και να είναι ένας παρουσιαστής (στα κανάλια αναφερόμαστε) όσους τηλεθεατές κι αν έχει, όταν φεύγει από το κανάλι, συνήθως ο τηλεθεατής μένει στο κανάλι. Αυτό δείχνουν οι μετρήσεις της AGB. Στην τοπική αυτοδιοίκηση τα "μηχανάκια" είναι οι δημοτικές κάλπες.