iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Κάτι σάπιο υπάρχει
στο Βασίλειο
της Δανιμαρκίας... Ίντριγκα


Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας*

(Ουίλιαμ Σαίξπηρ - Άμλετ)

Μπορεί να είναι απλώς ιδέα μας ή όντως να συμβαίνει αλλά να το βλέπουμε μόνο εμείς. Πάντως κάτι σάπιο - και μάλιστα πολύ σάπιο - υπάρχει στο... Βασίλειο της Δανιμαρκίας. 

Συμπεριφορές και απόψεις αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού. Από μήνα σε μήνα. Από εβδομάδα σε εβδομάδα. Από μέρα σε μέρα. Από ώρα σε ώρα. Κυριολεκτικά. Τα μπράβο και τα ανάθεμα απέχουν μιά ανάσα. Η αποθέωση από τον λιθοβολισμό ακροβατούν σε μια λεπτή κλωστή. Δεν ξέρεις πλέον αν αυτό που βλέπεις, ακούς, διαβάζεις, μαθαίνεις, είναι αληθινό ή εικονική πραγματικότητα.

Η κοινωνία, ο πολίτης, ο Δημότης, μπερδεύουν και μοιραία μπερδεύονται στον λαβύρινθο. Δεν ξέρουν ποιά είναι η αλήθεια και ποιό είναι το ψέμα. Πρόσωπα - Ιανός κάνουν ''χοντρό παιχνίδι''. Ο ίδιος που σε εξυμνεί την άλλη ημέρα σε αποδομεί. Και τούμπαλιν. Χωρίς να ξέρει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό. Εκτός από τους ίδιους στα σκοτεινά δωμάτια της εξουσίας.

Βέβαια, δεν είναι δυνατόν, κάποια στιγμή θα έρθει και στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας η ισορροπία. Θα αποκατασταθεί η τάξη. Θα επικρατήσει η ευπρέπεια και η κανονικότητα. Και οι ''κομσομόλοι'' θα ξαναγυρίσουν στους βόθρους του παρελθόντος που είναι η φυσική τους θέση.

Αλλά κι αν δεν συμβεί αυτό, τουλάχιστον κάποιοι έμειναν σταθεροί στις απόψεις τους. Στις θέσεις τους. Παρά τον υπόγειο λυσσαλέο πόλεμο και τις προσπάθειες αποδυνάμωσης της φωνής τους. Δεν υπέκυψαν. Έμειναν ανεπίληπτοι.

*Δανιμαρκία: Δανία